Gesloten Amerikaanse kerncentrale wellicht in 2025 terug in bedrijf

Energy.gov

De Amerikaanse nucleair dienstverlener Holtec heeft bij de Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission (NRC) een officiële aanvraag ingediend voor heropening van de Palisades-kerncentrale in Covert Township, Michigan. 

Herstart voor 800MW schone energie

De drukwaterreactor van 800 megawatt (MW) in Michigan kwam in december 1971 in bedrijf. In 2016 besloot toenmalig eigenaar Entergy de reactor stil te leggen. In mei 2022 gebeurde dat ook.

Entergy deed de centrale nog diezelfde maand over aan Holtec, dat de centrale oorspronkelijk veilig zou ontmantelen. Net iets eerder, in februari 2022, had de regering Biden echter een subsidieregeling met een budget van $6 mrd in het leven geroepen om niet rendabel opererende kernreactoren toch in bedrijf te houden. Holtec zag kans om aanspraak te doen op deze regeling en zo de CO2-vrije elektriciteitsproductie van Palisades voor de toekomst te behouden.

Een eerste aanvraag is in december 2022 afgewezen maar Holtec heeft begin 2023 een nieuwe poging gedaan en wacht nog op een besluit. Aanvullend op de federale regeling heeft de gouverneur van Michigan alvast $150 mln beschikbaar gesteld voor de herstart. Ook is de afzet van de elektriciteit al geregeld. Mocht de centrale inderdaad in 2025 opnieuw in bedrijf komen dan nemen lokale energiecoöperaties in Michigan, Indiana en Illinois de productie voor de komende decennia af.

“We zijn ons ervan bewust dat het opnieuw in bedrijf nemen van een slapende centrale als Palisades nog nooit eerder is vertoond”, zegt Kris Singh, CEO van Holtec. “Hopelijk moedigt de heropleving van Palisades onze bondgenoten Duitsland en Japan aan om eenzelfde koers te volgen.” Holtec heeft in de VS nog 3 andere kerncentrales aangekocht voor ontmanteling.


Bron: Holtec, Wolverine / Imagecredit: Energy.gov, via Wikimedia Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.