Zonnestroom uit accu voor 11 ct per kilowattuur op Hawaii

Karsten Würth, via Unsplash Public Domain

Het Amerikaanse energieconcern AES bouwt in opdracht van het nutsbedrijf van het Amerikaanse eiland Kauai een zonnepark met accuopslag. Het systeem voorziet in 11 procent van de elektriciteitsgebruik van het eiland.

Goedkoper dan dieselgeneratoren

Het zonnepark krijgt een vermogen van 28 megawatt. Het opslagsysteem een capaciteit van 100 megawattuur. Bij oplevering in 2018 levert het project zonnestroom op afroep tegen $ 0.11 per kilowattuur.

“Dat is significant goedkoper dan wat we betalen voor onze aardoliegestookte generatoren”, zegt David Bissell, CEO van Kauai Island Utility Cooperative (Kuic). “Het project stabiliseert ons elektriciteitsnet en reduceert onze tarieven.” Opvallend is dat de hernieuwbare elektriciteit inclusief het gebruik van de accuopslag zelfs 50 procent goedkoper uitvalt dan wat Kuic enkele jaren terug voor zonnepanelen zonder accu’s kwijt was.

Zonnige eilanden groeimarkt voor accusystemen

Kauai, een van de eilanden van Hawaii, genereert de bulk van zijn stroom met aggregaten op diesel. Die brandstof moet van het vaste land komen en maakt de energievoorziening op Kauai vrij duur. Al in 2015 koos nutsbedrijf Kiuc daarom voor de combinatie van zonnestroom en accu’s. Solarcity installeerde een zonnepark van 17 megawatt met een accu van 52 megawattuur, tegen $ 0.145 per kilowattuur.

Dat was al flink goedkoper dan de dieselstroom maar AES duikt daar dus twee jaar later alweer een bijna 25 procent onder. Ook de Nederlandse eilandgemeente Sins Eustatius schakelde in mei 2016 voor een kwart over op afroepbare zonnestroom.

Bron: AES / Imagecredit: Karsten Würth, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Lomito schreef:

  Megawattuur, kilowattuur, megawatt, kilowatt… blijkbaar is dat erg moeilijk. Een stroomprijs van € 0,11 per MWh is inderdaad een mooie prijs maar ook een factor 1000 van de werkelijkheid.

 1. 21 jan 2017

  […] elektriciteit. En die trend vlak nog niet af. Opslag van duurzame energie maakt inmiddels ook een steile leercurve […]

 2. 02 mei 2017

  […] Solarcity is sinds eind 2016 onderdeel van Tesla, dat zich met de introductie van accusystemen en gecamoufleerde zonnepanelen nu positioneert als een duurzaam energiebedrijf in plaats van een bouwer van elektrische auto’s. […]

 3. 29 dec 2017

  […] (kWh) in onder andere Chili en Saudi Arabië, wind schopte het tot 1,5ct/kWh in Mexico, zonnepanelen + accu’s doken eerst tot 9,2ct en daarna tot 3,8ct/kWh in de VS en een zonnekrachtcentrale + buffer kwam […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.