Meerderheid Stad aan ’t Waterstof stemt voor gratis bier

Meritt Thomas, via Unsplash Public Domain

Het dorp Stad aan ’t Haringvliet is in meerderheid voor een overstap op aardgas naar aardgasvrij verwarmen, desgewenst* op waterstof. Dat blijkt uit een draagvlakmeting onder de iets meer dan 600 huishoudens met een gasaansluiting.

Woest aantrekkelijk en volstrekt ongedekt

De bewoners mochten de hele maand juni stemmen. Nu blijkt dat een ruime meerderheid van 78% voor de switch naar waterstof is. Het minimumpercentage* voorstanders van 70% is met 85% eenvoudig gehaald.

De belangrijkste onderdelen en voorwaarden van het aanbod aan de bewoners van het Stad aan ’t Haringvliet:

 • Korting t.o.v. aardgas. Huishoudens die kiezen voor een waterstofketel, betalen niet meer dan 90 eurocent per volume waterstof dat nodig is om één kubieke meter aardgas te vervangen. De prijs voor aardgas in nieuwe energiecontracten ligt inclusief belastingen en BTW nu rond de €1,70 per kuub, dus dat is flink goedkoop.
 • Gegarandeerd 15 jaar lage prijs. Als de prijs van aardgas gedurende eerste 15 jaar onder de €0,90/kuub zakt, zakt de prijs voor waterstof mee. Bij de verkoop van een woning, gelden deze voorwaarden ook voor de nieuwe bewoners.
 • Gratis ketel en installatie. De overstap naar waterstof is kosteloos voor de huishoudens die voor waterstof kiezen.
 • Extra subsidie op warmtepomp. Voor huishoudens die de overstap naar waterstof ondanks de gratis waterstofketel en de gegarandeerd lage prijs niet zien zitten, is er vanuit het project €2.500 subsidie beschikbaar voor elektrische verwarmingsapparaten. Dit naast de daarvoor sowieso beschikbare subsidies vanuit het rijk.
 • Gratis inductiekookplaat en pannenset. Alle inwoners gaan koken zonder vlammen. De daarvoor benodigde kookplaat, elektrische aansluiting, installatie en nieuwe pannen worden vergoed vanuit het project.
 • Lokale, groene waterstof. Het project belooft groene waterstof, geproduceerd met wind en zon uit Goeree-Overflakkee.
 • Vanaf 2025. De inzet van het project is dat het hele dorp al vanaf 2025 aardgasvrij is.
 • Gratis terug naar aardgas, of iets anders. Als het project niet draait zoals beoogt, kunnen de bewoners gratis terug naar aardgas of voor kosten van het project naar een andere aardgasvrije vorm van verwarming.

*Correctie 26 oktober 2023: In de oorspronkelijke versie van dit artikel sprak ik van een minimumopkomstpercentage van 70%. Het betreft echter een minimumpercentage stemmen voor. Voor alle bewoners die niet hebben gestemd is een nee-stem geregistreerd. Ook had ik beter kunnen benadrukken dat de bewoners hebben gestemd voor het aardgasvrij maken van het dorp, waarbij iedereen de keuze voor waterstof of warmtepomp op een later moment mag maken. Bedankt voor het melden!


Prachtig aanbod, nu alleen nog financieren

Al met al is het een prachtaanbod voor de bewoners. Al binnen 2 jaar aardgasvrij, zonder meerkosten. En vrijwel zeker zelfs met een kleinere energierekening dan vandaag. Het is alleen nog lang niet allemaal in kannen en kruiken.

Wie gaat wel betalen?

De maximaal 90 cent voor een aardgasequivalente hoeveelheid waterstof komt neer op een waterstofprijs van €3,60 per kilo, inclusief belastingen.

Het is niet ondenkbaar dat de marktprijs voor waterstof over de gegarandeerde periode 2025-2040 gemiddeld rond de €3,60 per kilo uitkomt. Het kan echter ook zo 2 of 3 keer zoveel zijn. Waterstofrijders betaalden begin dit jaar nog zo’n €20 per kilo.

Omdat de prijs van waterstof (grijs, blauw of groen) voorlopig nog sterk gekoppeld is aan de aardgasprijs, is het sowieso onwaarschijnlijk dat Stad aan ’t Haringvliet de waterstof kostendekkend voor een lagere prijs dan een energie-equivalente hoeveelheid aardgas kan verkopen. Laat staan dat het project voldoende marge maakt om waterstofketels, inductiekookplaten en nieuwe pannen uit de opbrengst van de waterstofverkoop te kunnen bekostigen.

Netbeheerder Alliander was voor een waterstofpilot in Lochem €3,6 mln kwijt, en dat ging slechts om 12 woningen. Om de boel in Stad aan ’t Haringvliet te financieren, zijn de initiatiefnemers nog op zoek naar ‘tientallen miljoenen‘ aan subsidie.


Kijk uit met conclusies over het draagvlak voor waterstof

Al sinds 2017 is gewerkt aan de plannen, onder meer door Stedin, Woningcorporatie Oost West Wonen, Provincie Zuid-Holland, Gasunie, Essent en de gemeente Goeree-Overflakkee – waar Stad aan ’t Haringvliet onder valt. Het is voor hen en voor ons allemaal te hopen dat het project doorgaat. Niet omdat waterstofketels een voorkeursoptie zijn maar omdat een pilot op deze schaal relevante kennis en ervaring oplevert, die van waarde is voor de warmtetransitie in heel Nederland.

Draagvlak te koop

Meer nog dan voor de initiatiefnemers en voor Nederland, is het voor de bewoners van Stad aan ’t Haringvliet zelf te hopen dat de subsidie er komt.

Als het geld niet op tafel komt – en de woningen de komende decennia dus ‘gewoon’ moeten overschakelen van een gasketel naar een warmtepomp – zal dat voor veel inwoners waarschijnlijk een flinke teleurstelling zijn.

Zij zijn jarenlang enthousiast gemaakt voor waterstof, met een woest aantrekkelijk maar vooralsnog ongedekt voorstel. Alleen uiterst principiële tegenstanders van onverstandig waterstofverbruik zouden dit aanbod afslaan. Het is dan ook echt uitkijken om op basis van de draagvlakmeting in Stad aan ’t Haringvliet al te verstrekkende conclusies te trekken over het draagvlak voor waterstofketels. Deze meerderheid was even voorspelbaar als de uitslag in een referendum voor gratis bier.


Bron: Stad Aardgasvrij, AD, Trouw / Imagecredit: Meritt Thomas, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Will Eisinga schreef:

  Zonder gas sinds 2012. Geen Gas. In Mei productie zonnestroom 815 kWh. verbruik 9 kWh. Vakantie. Teruglevering 806 kWh in mei 2023. In Juni productie Zonnestroom 852 kWh. Verbruik 70 kWh. Teruglevering 782 kWh. All Electric.

 2. Johannes Heinsius schreef:

  Mooi gezegd:” gratis bier”.

 3. Otto Slijkhuis schreef:

  Kom op Thijs, waterstof gaat hem echt niet worden. Kijk even naar deze video van deze natuurkundige. Als je haar CV even naloopt op de Wikipedia zie je dat we het niet met de eerste de beste van doen hebben.
  Laten we wakker worden. Er is echt iets anders nodig dan waterstof:

  • Ruben schreef:

   Als je WattIsDuurzaam al iets langer leest, dan zou je weten dat Thijs het grondig met je eens is, hij is niet bepaald een onbegrensd waterstofproponent.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.