PGGM steekt € 200 mln+ aan zorgpensioen in zonnedaken

Solarcity zonnedak, via Tesla

De Nederlandse pensioenuitvoerder PGGM investeert in bestaande zonnedaken bij Amerikaanse huishoudens. PGGM neemt voor ’tussen de € 200 en 500 mln’ een aandeel in projecten van zonne-energiebedrijf Solarcity.

20 jaar rendement uit 38.000 zonnedaken

Solarcity is sinds eind 2016 onderdeel van Tesla, dat zich met de introductie van accusystemen en gecamoufleerde zonnepanelen nu positioneert als een duurzaam energiebedrijf in plaats van een bouwer van elektrische auto’s.

“PGGM verwacht minimaal twintig jaar een stabiel rendement te genereren voor de deelnemers van onze klanten”, zegt Erik van de Brake, hoofd infrastructuur bij PGGM. “Dat rendement komt voort uit de periodieke betalingen die Amerikaanse woningeigenaren doen voor het gebruik van zonnepanelen die voor hen door SolarCity zijn geïnstalleerd.”

Grote hernieuwbare energie investeringen in Nederland

Tegen het Financieele Dagblad zegt PGGM dat het bedrijf doorgaans beleggingen doet tussen de € 200 en 500 mln. De deal met Solarcity zit aan de onderkant van die range. Op dat niveau zou de uitvoerder ook graag investeringen doen in Nederland maar PGGM kan vooralsnog keen projecten van voldoende omvang vinden. Het leasen van zonnepanelen, zoals Solarcity in de VS doet, is in Nederland nog niet gangbaar.

Spelers als Zelfstroom, BigSolar en Solease timmeren goed aan de weg maar nog in de orde van enkele miljoenen, niet de honderden miljoenen die PGGM graag ziet. Overigens zijn er in Nederland genoeg grote windparken op land en zeker offshore die aan de volumewensen van PGGM voldoen. Ook Nederlandse zonneparken groeien richting de honderden miljoenen per project.

Toont PGGM eind mei nog meer groene ballen?

PGGM beheert € 200 mrd aan pensioengeld, vooral van deelnemers in het pensioenfonds Zorg en Welzijn. Als een van de grootste beleggers van Nederland, is PGGM ook een belangrijke aandeelhouder van Shell. Als PGGM echt op zoek is naar duurzame kansen in Nederland, stemt het bedrijf op 23 mei 2017 vóór de ‘groene resolutie‘ van de activistische Shell-aandeelhouder Follow This.

Het is welhaast onvermijdelijk dat we eind mei opnieuw over de deal van PGGM en Solarcity horen; ter ondersteuning van het stemgedrag of juist als signaal dat PGGM ‘heus wel in hernieuwbare energie gelooft’ maar net als vorig jaar nog niet klaar is om op de bestuurdersstoel van Shell te gaan zitten.

Bron: PGGM, FD / Imagecredit: Tesla

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.