Circulaire startup crowdfundt € 200.000 voor wasmachines

Michael Gäbler, via Wikimedia Creative Commons

Update: Witgoedleasebedrijf Bundles keert terug naar de crowd voor extra groeigeld. In 2016 bracht de startup in totaal 400 wasmachines, wasdrogers en vaatwassers in de lease. Voor 2017 mikt Bundles op zeker 1.200 stuks.

In 2016 jaar 300 procent gegroeid

Update 18 januari 2017: Via financieringsplatform Oneplanetcrowd zoekt de Amsterdamse startup Bundles naar € 200.000 om de lease van nog veel meer huishoudelijke apparaten mogelijk te maken.

Met zijn leasemodel motiveert Bundles klanten om te kiezen voor wasmachines van hoge kwaliteit. Deze apparaten hebben de beste energieprestaties en levensduur maar zijn wel prijzig in aanschaf. Bij Bundles betalen klanten per maand of wasbeurt. Dat garandeert een goede prijs voor een goede wasmachine. Met advies op afstand helpt de startup zijn klanten nog duurzamer en dus goedkoper te wassen.

Bundles doorliep in 2014 als een van de eerste startups het Rockstart Smart Energy programma. Sindsdien heeft het bedrijf goed opgeschaald. “Wij zijn het afgelopen jaar gegroeid van 200 abonnementen in januari tot ruim 600 nu”, zegt Wouter Buijze, mede-oprichter van Bundles. “In 2017 willen we de groei van 300 procent minimaal evenaren.”

De apparatuur die Bundles bij zijn klanten installeert, moet de startup wel voorfinancieren. Daarbij vraagt Bundles hulp van de crowd. Met nog 41 dagen te gaan heeft Bundles al ruim een derde van zijn doelbedrag van € 200.000 binnen. Meefinancieren kan tegen 6 procent rente, bij een looptijd van 10 jaar. Reeds verhuurde en geïnstalleerde wasmachines gelden als onderpand.

Een eerder bericht van 8 juli 2016 over Bundles hieronder.


Circulair witgoedbedrijf neemt nu ook vaatwasser in de lease

De Amsterdamse startup Bundles verhuurt wasmachines en drogers volgens een duurzaam leasemodel. Als derde product neemt het vaatwassers in de lease. In eerste instantie zijn er vijftig abonnementen beschikbaar.

Waste-vrij wassen in circulaire economie

Marcel Peters, oprichter van Bundles, wil iedere consument aan de beste huishoudelijke machines helpen en iedere producent van witgoed motiveren om de apparaten zo zuinig en robuust mogelijk te maken.

“Wanneer mensen apparaten als service gaan gebruiken in plaats van gewoon kopen, creëert dit voor producenten een motief om de apparaten zo te produceren dat materialen geen waarde verliezen en er dus geen afval ontstaat”, zegt Peters. Waar mensen uit kostenoverweging voor de korte termijn vaak voor een goedkoop model wasmachine, koelkast of vaatwasser gaan, zijn deze door snellere slijtage en hoger energieverbruik op de lange termijn juist duurder. En waar producenten nu optimaliseren op het laagste prijskaartje in de winkel blijven ze bij leaseproducten tot aan het eind van de levensduur verantwoordelijk voor de apparaten. Dan is ontwerpen voor een langere gebruiksduur, goede repareerbaarheid en eenvoudige recycling opeens de nieuwe standaard.

Proef met 50 lease-vaatwassers

Het circulaire leasemodel voor de wasmachines en drogers, die Bundles beiden bij de Duitse producent Miele betrekt, heeft inmiddels de nodige tractie. Op veler verzoek breidt Peters het assortiment nu uit met een vaatwasser, ook weer van Miele.

Gedurende een financieringscampagne die Bundles draait op het crowdfundingplatform OnePlanetCrowd kunnen vijftig huishoudens de afwaskwast en theedoek inruilen voor een degelijke Duitse vaatwasser. De kosten van de lease zijn nog niet bekendgemaakt. Het goedkoopste wasabonnement voor kleding kost bij Bundles € 15 per maand plus een bedrag per wasbeurt. Met behulp van een app geeft Bundles persoonlijke adviezen op basis van het wasgedrag, zodat gebruikers nog meer water, energie en wasmiddel besparen. Dat komt ook weer het onderhoud van de machines ten goede.

De Wassen Zonder Waste-crowdfunding loopt nog tot 31 juli 2016 en tot dan is ook de vaatwasserbundel te bestellen. Bundles was een van de eerste startups in het Smart Energy Program van accelerator Rockstart. De derde lichting in dit programma presenteerde woensdag 6 juli 2016 de mijlpalen van 100 dagen keihard werken. Bekijk deel 1 en deel 2 van ons verslag over de Rockstart Demoday.

Imagecredit: Michael Gäbler, via Wikimedia Creative Commons (cropped)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 06 jan 2017

    […] ZonnepanelenDelen, witgoedleasebedrijf Bundles, deeleconomiemarkt Peerby, stapelbouwer Finch en elektriciteitsmakelaar Sympower behoren tot de […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.