Dynamic Tidal Power: Enorme getijdencentrale voor China

In China, waar denken in het groot nog immer hip is, wordt serieus gesproken over een gigantische getijden centrale. Extra leuk is dat de gesprekspartners bijna allemaal van Nederlandse komaf zijn. Vooralsnog gaat het enkel om een onderzoek maar een prestige project van 30 km lengte kan de Chinese overheid vast niet afslaan.

Getijden-energie versterken door opstuwing

Ondanks het enorme potentieel zijn er nog slechts enkele getijdencentrales in gebruik. Een van de bekendere is het Franse La Rance Tidal Power Station (filmpje hieronder), reeds uit 1966. Deze centrale maakt gebruik van de sterke getijdengolf in Het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk.

De centrale hierboven loopt steeds vol en dan weer leeg afhankelijk van de stand van het tij. De centrale die het Nederlandse consortium voor China in gedachten heeft zal haaks op de kust staan en hierdoor tevens gebruik maken van de versnelling van zeewater onder invloed van het tij. De stroming wordt geblokkeerd waardoor het water hoger opstuwt en er een groter verval ontstaat.

Met een 30 km lange pier, zo mogelijk afgemaakt met een 20 km groot T-stuk verwacht het consortium een piekvermogen van 5 GW op te wekken. Dit vermogen is welliswaar niet continu beschikbaar maar wel uitstekend te voorspellen, veel beter dan windturbines (die trouwens ook prima ook op de pier geplaatst kunnen worden). Door twee dezelfde centrales op ongeveer een kwart golflengte van het getij te bouwen is wel een nagenoeg continu vermogen te realiseren. Met tweemaal 30 km vol turbines maak je dan toch een stuk of acht gemiddelde kerncentrales, of 12 kolencentrales overbodig. Dat zet nog eens zoden aan de dijk, kom maar op China!

Bron: De Ingenieur
Meer info + kanttekeningen: De Ingenieur (PDF, 14 januari 2011)

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.