18 turbines in Afsluitdijk; 1.000+ lease-laadpalen van Eneco

Energie uit de Afsluitdijk, via Tocardo

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit:  Extra getijdenstroom uit IJsselmeer, samenwerking Eneco en Alphabet, Tennet vergroent primaire reserve, ASN Bank zoekt groene ideeën en Solar Impulse wordt onbemande drone.

1.Afsluitdijk schaalt op naar 1.8 megawatt getijdenenergie

Bouw- en infraconcern Antea en getijdenturbinebouwer Tocardo zetten een grote stap naar een energieneutrale Afsluitdijk. Met 18 Tocardo-turbines in de spuisluizen levert de opgefriste dijk straks genoeg elektriciteit om het verbruik van 600 huishoudens te dekken. De getijdenturbines moeten in 2018 draaien. In een eerdere pilot installeerde Tocardo al drie stuks van hetzelfde turbinemodel in de dijk.

2.Eneco plaatst duizenden laadpalen voor leaserijders

Alleen voor vol-elektrische leasebakken geldt binnenkort nog de aantrekkelijke 4 procent bijtelling. Leasebedrijf Alphabet verwacht dat een snel groeiend deel van zijn klanten voor een stekkerauto kiest en sluit een meerjarige deal met Eneco en laadpaalbouwer EV-Box. Eneco regelt voor de elektrische leaserijders de aanvraag en plaatsing van een laadpunt voor de deur. Onder de deal komt er uit de laadpalen uitsluitend windstroom. Ook in zijn kantoren schakelt Alphabet over op HollandseWind. EV-Box plaatste recent zijn 40.000e laadpunt en kan ‘duizenden’ nieuwe orders tegemoet zien.

3.Tennet beproeft duurzaam reservevermogen in 4 smaken

Met de groei in hernieuwbare elektriciteitsproductie gaan kolencentrales en gasturbines steeds vaker echt uit. Om dan toch aan piekvraag naar elektriciteit te voldoen, zoekt hoogspanningsnetbeheerder Tennet nieuwe leveranciers van reservevermogen. Eerder al startte in dit kader een pilot met TheNewMotion die het vermogen van zijn laadpunten tijdelijk terugschroeft om de netbalans te ondersteunen. Met hetzelfde doel werkt Tennet met Peeeks, KPN, Engie en Senfal samen om flexibiliteit in gemalen, klimaatinstallaties, accu’s en wind- en zonneprojecten te benutten.

4.ASN Bank Wereldprijs zoekt sociale en duurzame innovaties

De inschrijving voor de Accenture Innovation Awards is net gesloten en er doet zich al weer een nieuwe kans voor om als cleantech-startup een podium te pakken. Duurzame bank ASN opent de werving voor zijn jaarlijkse Wereldprijs. Deelnemers kunnen inschrijven op de thema’s Zorg, Sociale Cohesie, Kinderrechten, Duurzame energie en Milieu en Eerlijke handel/voeding. Winnaars pakken prijzen tot € 20.000, inschrijven kan tot 23 september 2016. Vorig jaar vielen de algenreactoren van Spireaux en de containerwoning van Sustainer Homes in de prijzen.

5.Solar Impulse werkt aan onbemand, praktisch zonnevliegtuig

Recordvliegtuig Solar Impulse voltooide vorige week zijn baanbrekende vlucht rond de wereld. Het eenpersoonsvliegtuig had daar 16 etappes voor nodig. Nu de meeste records voor bemande vluchten op zonnestroom veilig zijn, onderzoekt het Solar Impulse team of het zijn techniek en ervaring praktisch in kan zetten, bijvoorbeeld als alternatief voor weer- of communicatiesatellieten. Zonder een piloot die moet eten en drinken kan het vliegtuig in principe onafgebroken in de lucht blijven, zeker als ook de kilo’s van de menselijke bestuurder wegvallen.

Imagecredit: Tocardo

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 09 sep 2016

    […] gebruikt. Op basis van deze analyses plaatsen we waar nodig extra palen.” Het Nederlandse EV-Box levert de slimme laadpunten, voorbereid op op […]

  2. 07 aug 2017

    […] Tocardo timmert sinds 2008 aan de weg. De installatie van vier testturbines in de Afsluitdijk en een demonstratie op het drijvende Bluetec-platform bij Texel waren tot voor kort de belangrijkste wapenfeiten. Inmiddels draaien er ook in de Oosterscheldekering vijf turbines en breidt Tocardo het project in de Afsluitdijk uit met18 stuks. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.