V3 Solar: Wisselstroom uit roterende zonnecellen

Ietwat tegenintuïtief wellicht, maar fotovoltaïsche
zonnepanelen doen het relatief slecht bij warm weer. Om dit probleem te tackelen bedacht V3 een kegelvormig zonnepaneel dat zichzelf koelt door rond te draaien.  Tegelijkertijd concentreren lenzen het zonlicht waardoor er met een gering oppervlak toch veel zonne-energie te benutten valt.

Effect van warmte op zonnepanelen.

Net als de meeste elektrische apparaten hebben zonnecellen een interne weerstand die toeneemt bij het verhogen van de temperatuur. PV levert hierom dikwijls zelfs de beste prestaties op heldere winterdagen (al duren die helaas veel korter en komen ze minder voor dan zonnige zomerdagen).

Concentrated Photo Voltaics: Meer licht maar ook meer hitte

Fotovoltaïsche panelen kunnen heel veel licht omzetten. Daar ze relatief duur zijn (en lenzen vrij goedkoop) lijkt het een goed idee om zonlicht te concentreren op kleinere PV-panelen. Helaas is dat vanwege bovengenoemd temperatuurseffect in de praktijk inefficiënt. Het kan alleen met actieve koeling en dat maakt de CPV systemen meteen weer complex.

De slimme oplossing van V3 zorgt er met de rotatie voor dat elke zonnecel steeds maar kort in het volle, 20x versterkte, zonlicht staat. Hierdoor loopt de temperatuur nauwelijks op. Daarbovenop genereert de rotatie een koel briesje. Zodoende levert een kegel dezelfde energie als vijf reguliere zonnepanelen.

Wisselstroom uit zonnepanelen

Het ronddraaien van de zonnekegel gaat wrijvingsloos, via magnetische velden vergelijkbaar aan bijvoorbeeld een magneettrein. Hierin zit nog een slimmigheidje: De magneten zenden ook het vermogen door, en wel zo dat er direct alternerende stromen gaan lopen. Alle regeltechniek zit dus in het paneel zelf.

Update 20 maart 2013:
Inmiddels heeft V3Solar een variant (Coolspin) gedemonstreerd. Kijk hier voor meer info.

Bron: technischweekblad.nl
Foto: agreenliving.org

Dit vind je misschien ook leuk...