Opnieuw teleurstelling voor huishoudens met zonnepanelen

Julian Hochgesang, via Unsplash Public Domain
Opnieuw relevant: 2 april 2024 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 28 maart 2024

De lancering van de nieuwe energieleverancier Eigen Huis Energie is voor onbepaalde tijd uitgesteld. “Het eerlijke verhaal is dat we een joekel van een denkfout hebben gemaakt”, zegt Van de Deur, oprichter en directeur van de leverancier die zich specifiek richt op salderende huishoudens. “Als consument was ik gewend aan een prijs voor elektriciteit die het hele jaar gelijk is. Nu besef ik me (sic) dat je als leverancier te maken hebt met marktprijzen die van uur tot uur verschillen.”

Als het goed zonnig is in de zomer leveren zonnepanelen veel elektriciteit aan het elektriciteitsnet, ook op momenten dat het verbruik van elektriciteit laag is. Vanwege de aloude wet van vraag en aanbod daalt dan de marktprijs voor elektriciteit. Als salderende klanten de ‘eigen’ elektriciteit in de winter weer van het net afnemen, ligt de marktprijs voor elektriciteit vrijwel altijd hoger. “En dat betekent helaas dat je aan salderende klanten niets kunt verdienen.”

Van de Deur en zijn compagnon Meunier zijn in gesprek met verschillende consumentenorganisaties. “Een bijdrage vanuit de verkoop van zonnepanelen en/of vanuit de ledencontributie aan ons initiatief voor een energiecontract zonder terugleververgoeding zou een welkom gebaar zijn”, zegt Meunier. “Dit zijn toch de organisaties die zich al jaren sterk hebben gemaakt voor behoud van de salderingsregeling. Dan zou het mooi zijn als je energiecontracten die gunstig zijn voor de leden ook daadwerkelijk helpt mogelijk maken.” Hieronder het oorspronkelijke bericht van 28 maart 2024.

Eigen Huis Energie levert gratis kolenstroom aan nieuwe klanten

Energieleverancier Eigen Huis Energie richt zich specifiek op huishoudens met zonnepanelen. Daarmee springt de recent opgerichte leverancier in het gat in de markt dat traditionele energieleveranciers de afgelopen maanden lieten vallen.

Vliegende start voor nieuwopgerichte energieleverancier

Eigen Huis Energie is nog maar enkele weken actief maar heeft nu al duizenden klanten. “Onze website staat nog niet eens online”, zegt directeur Hans van de Deur. “Sinds onze soft-launch begin maart is ons aantrekkelijke aanbod direct als een lopend vuurtje rondgegaan.”

De nieuwe leverancier is dan ook op zoek naar nieuwe collega’s. Het team van Eigen Huis Energie bestaat nu nog uitsluitend uit Van de Deur en medeoprichter Xandra Meunier. De compagnons hebben een gedeeld verleden in de belangenbehartiging voor consumenten en woningeigenaren. In 2018 werkten ze al eens samen aan een grote inkoopactie voor zonnepanelen.

Het idee om samen een nieuwe energieleverancier op te richten, ontstond deze winter op een bijeenkomst van GroenLinks-PvdA. “Die week had de Eerste Kamer net het afbouwen van de Salderingsregeling weggestemd”, zegt Meunier. “Dat leek aanvankelijk fantastisch. Al snel kondigden echter vrijwel alle bestaande energieleveranciers een terugleververgoeding aan.” Zo was alsnog onduidelijk hoe de energierekening voor huishoudens met zonnepanelen er de komende jaren uitziet.

“We hebben allebei een dak vol zonnepanelen”, zegt Van de Deur. “Terwijl we uitzochten welke energieleverancier nog gunstig was voor saldeerders zoals ons, bedachten we dat we óók zelf een energieleverancier konden beginnen.”


Alleen elektriciteit en geen Garanties van Oorsprong

Zo geschiede. Van de Deur en Meunier doen huishoudens met zonnepanelen een duidelijk aanbod. “Geen terugleverkosten en ook geen trucs met een hoger vastrecht als je zonnepanelen hebt”, zegt Van de Deur. “Gewoon 1-op-1 salderen van je  eigen zonnestroom, zoals een jaar geleden nog bij alle energieleveranciers de standaard was.”

Salderen zoals het ooit bedoeld was

Eigen Huis Energie houdt focus en levert alleen elektriciteit. Potentiële klanten die nu nog aardgas verbruiken, moeten dus óf een warmtepomp nemen óf een tweede contract afsluiten bij een andere energieleverancier.

Ook zal Eigen Huis Energie de geleverde stroom niet vergroenen met Garanties van Oorsprong (GvO’s) van bijvoorbeeld windparken of waterkrachtcentrales. “Dat zou dubbelop zijn”, zegt Meunier. “Onze klanten nemen op jaarbasis niet meer elektriciteit af dan de zonnestroom die ze aan het net leveren. Gemiddeld is onze stroom dus al volledig groen.”


Officieel fossiel, maar bovenal lekker goedkoop

Dat de elektriciteit die Eigen Huis Energie levert zonder GvO’s officieel toch echt fossiel moet heten, is voor beide compagnons geen bezwaar. “Zo houden we de kosten laag”, zegt Van de Deur. “Aan zonnepanelen kleeft terecht een groen imago. We weten echter ook dat de installatie van zonnepanelen pas een vlucht nam toen dat huishoudens flink geld opleverde. Ik ben ervan overtuigd dat veel saldeerders liever gratis kolenstroom dan dure windstroomcertificaten bij ons afnemen.”

Of die voorspelling uitkomt, zal de komende maanden blijken. Vanaf volgende week gaat de website live en start een reclamecampagne op radio en in kranten. Meunier hoopt eind dit jaar 400.000 tot 500.000 tevreden klanten te bedienen. “Mensen met zonnepanelen, of de wens om zonnepanelen te kopen, zitten al zeker sinds 2017 continu in onzekerheid over de salderingsregeling en de terugverdientijd. Wij bieden hen nu eindelijk de rust die ze zoeken. Die ze verdienen.”


Imagecredit: Julian Hochgesang, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. Will Eisinga schreef:

    Hallo Thijs. Ik ben het vaak niet met je eens. maar dit is een geweldig bericht. Bedankt. ik zal meer info zoeken over deze Energieleverancier. En jij bedankt voor dit bericht. Alleen stroom leveren. Ik heb al 12 jaar alleen stroom met Zonnepanelen. dat is niet zo moeilijk. En nu een leverancier met alleen stroom. Geweldig. Ik wens ze veel succes. Groetn uut Grunn.

  2. Tuur schreef:

    Dit ruikt naar een 1 april grap in de week leggen zo net voor het weekend….

  3. Robert schreef:

    Idd, 1 april

  4. Dotternetta schreef:

    Is dit echt?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.