Altijd Wat over grensoverschrijdende subsidies voor duurzame energie

Gisteravond bekeek ik een interessante uitzending van het NCRV programma Altijd Wat. Hierin werden verscheidene interessante ontwikkelingen in de duurzame energiesector besproken.

Europa als vrije markt, ook voor energiesubsidies?

Het hoofdthema van de uitzending was de effectiviteit van stimuleringsmaatregelen voor hernieuwbare energie. Binnen Europa hebben alle landen een eigen programma en eigen doelstellingen voor de energiemarkt.

Duitsland is overduidelijk koploper, maar Duitsland is in principe veel minder geschikt voor zonne-energie dan bijvoorbeeld Spanje of Griekenland. Is het misschien mogelijk Duitse subsidie aan te vragen voor energieprojecten in het buitenland?

Potentiële chaos door rechtszaak windenergie & stimulering

Op dit moment nog niet maar een eilandje tussen Finland en Zweden hoopt met een windturbine een precedent te scheppen. Het eilandje is Fins grondgebied maar levert energie aan Zweden. Via een rechtzaak die inmiddels voor ligt bij het Europese Hof probeert het Finse AllWinds Zweedse subsidie op de windstroom te verkrijgen.

Als het oordeel van de rechter positief uitvalt voor de Finnen dan heeft het verstrekkende gevolgen voor de Europese energiemarkt. Investeringen in duurzame energie vinden dan niet langer plaats in het land met de hoogste subsidies maar op de locatie waar ze het meeste opleveren.

Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van maar het kan er op korte termijn toe leiden dat Duitsland – met momenteel de aantrekkelijkste stimuleringsmaatregelen – straks voor alle duurzame projecten in de EU gaat betalen. Dat is niet duurzaam, in ieder geval niet voor de Duitse bevolking. Zorgt de Finse windmolen voor chaos in de subsidiewereld? En hoe lossen we dat op?

Edit: Uitzendingemist.nl accepteerd geen embeds meer, hier het fragment.

Bron: Altijd Wat
ImageCredit: saavem @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.