Nederlandse techniek haalt beetje CO2 uit de lucht met waterkracht

Colin Czerwinski, via Unsplash Public Domain

De Nederlandse startup Skytree levert een direct air capture-installatie aan de Canadese startup Deep Sky. Deep Sky wil op grote schaal CO2 uit de atmosfeer onttrekken, om zo op termijn te helpen om klimaatverandering te beperken. 

CO2-afvang op de onhandigste manier

Skytree ontwikkelt apparatuur om CO2 uit de atmosfeer te vissen. Het broeikasgas komt daarbij in zuivere vorm beschikbaar voor gebruikers van CO2 (tuinbouw, frisdrank, brandblussers) of voor permanente CO2-opslag.

In de atmosfeer is de CO2-concentratie na decennialang verbranden van fossiele brandstof sterk verhoogd, maar in absolute termen nog altijd laag.  Bij verschillende chemische processen komt 100% CO2 vrij en bij elektriciteitscentrales en de cement- en staalindustrie bestaat 5 tot 40% van de rookgassen uit CO2. In de atmosfeer is de CO2-concentratie ‘slechts’ 0.04%.

De atmosfeer is dus zeker niet de handigste plek op om CO2 af te vangen. Toch is ook deze vorm van afvang nodig. De huidige 0,04% CO2 in de atmosfeer is al te veel. Zelfs als uitstoot van CO2 vandaag stopt dan zet de klimaatverandering door, omdat CO2 eeuwen in de atmosfeer blijft hangen. Gedurende die eeuwen blijft het teveel aan CO2 extra zonnewarmte vasthouden.


Welke CO2-verwijderaar komt als beste uit de test?

Deep Sky heeft de ambitie om gigatonnen aan CO2 uit de atmosfeer te onttrekken en veilig ondergronds op te bergen. Direct air capture (DAC) – het proces dat de CO2-concentratie opvoert van 0,04% tot 100% – vreet ruimte en energie. Die energie moet natuurlijk CO2-arm zijn om niet meer CO2 in de atmosfeer te brengen dan de installaties afvangen.

In Canada is er ruimte en kunnen bestaande en nieuwe waterkracht- en kerncentrales CO2-vrije elektriciteit leveren voor de CO2-afvang maar alsnog moet het energiegebruik binnen de perken blijven. Daarom test Deep Sky DAC-systemen van startups van over de hele wereld op energie-efficientie, snelheid en bedrijfszekerheid. Onder meer Climeworks, Skyrenu, Captera, Airhive gingen Skytree al voor. Ook het eveneens Nederlandse Carbyon levert systemen aan Deepsky.

Samen komen deze systemen nog niet in de buurt van de gigatonnen CO2 waar Deepsky op mikt. Voor wanneer deze volumes dan wel op planning staan bij de Canadese CO2-verwijderaar heb ik niet kunnen vinden. In ieder geval zou het mooi zijn als Skytree en Carbyon tegen die tijd nog in de race zijn.


Bron: Skytree, Deep Sky / Imagecredit: Colin Czerwinski, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.