Ook in een huurwoning energie en geld besparen met isolatieglas

Luther.M.E. Bottrill, via Unsplash Public Domain

De hoge energieprijzen van eind 2021 vormen een extra prikkel voor verduurzaming van woningen. Voor een groot deel van de Nederlandse woningvoorraad is er nog veel te winnen met glas dat beter isoleert.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Glaspunt.

Door de jaren heen zijn er vele soorten glas geïnstalleerd in Nederlandse woningen. Enkelglas houdt de regen en de wind tegen maar isoleert nauwelijks. Minder bekend is dat ook ‘gewoon’ dubbelglas maar matig isoleert. Moderner HR++ glas ziet er hetzelfde uit en past in dezelfde kozijnen maar isoleert dubbel zo goed.

Wanneer kiezen voor hoogrendementsglas?

Kiezen voor hoogrendementsglas (HR tot HR+++) leidt altijd tot een energiebesparing, of je nu verwarmt met een gasketel, pelletkachel, warmtepomp of warmtenet. Als er nog enkelglas zit in de woonkamer of de keuken dan is de afweging simpel. Investeren in modern isolatieglas verhoogt dan direct het wooncomfort én het rendeert via de besparing op de energierekening stukken beter dan sparen bij de bank.

Lastiger is de afweging in onverwarmde kamers met gewoon dubbelglas of HR+ glas. De potentiele besparing in euro’s en CO2-uitstoot is daar kleiner. Andere argumenten, zoals waardestijging van de woning, minder kans op vochtproblemen en betere bescherming tegen inbraken maken samen met de energiebesparing alsnog dat HR++ de moeite waard is.

Gedeelde belangen bij isolatieglas in huurwoningen

Voor woningeigenaren die het eigen huis bewonen én geld hebben om in HR++ glas te investeren, is de grootste uitdaging het vinden van een glaszetter die deze winter nog tijd heeft om het oude glas te vervangen.

Voor de honderdduizenden huishoudens die een huurwoning met enkelglas huren is de uitdaging om energie te besparen met beter glas aanmerkelijk groter. Verhuurders in Nederland zijn niet verplicht om isolatieglas te plaatsen in huurwoningen, en hebben afgezien van de verhoogde woningwaarde en eventuele duurzaamheidsambities ook geen direct belang bij verbeterde isolatie. De huurder geniet de reductie op de energierekening en het verhoogde wooncomfort, maar woont waarschijnlijk weer te kort in de huurwoning om de investering in HR++ glas terug te verdienen.

Als je als huurder isolatieglas wenst, moet je altijd in gesprek met de verhuurder. Zelfs als je de investering zelf wil dragen, is toestemming van de woningeigenaar nodig. Logischer is om de kosten met de eigenaar te delen, via een redelijke huurverhoging die kleiner is dan de besparing op de energierekening van de huurder. De Woonbond heeft een modelbrief beschikbaar om verhuurders te verzoeken energiebesparende maatregelen te treffen.


Imagecredit: Luther.M.E. Bottrill, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.