Energie besparen met isolatie

Isolatie is met de stijgende gasprijzen en de wens om te verduurzamen steeds belangrijker geworden, voor elke woning. Er zijn nu echter zo veel verschillende isolatiemaatregelen te treffen aan een woning dat het lastig is om door de bomen het bos te zien.

Voor elk soort woning is er ook weer een andere soort isolatie die het meest effect zal hebben. Om toch een beeld te krijgen van de juiste keuze gaan we op deze pagina dieper in op de verschillende soorten isolatie en de voor- en nadelen van de betreffende methode.

Dit is een advertorial, ingezonden door Huisfocus.nl. Hebt u zelf ook interesse om te adverteren op Wattisduurzaam.nl? Kijk dan hier voor de mogelijkheden!

Dakisolatie

Isolatie van het dak is eigenlijk altijd een zeer effectieve manier om een woning te isoleren. Omdat warmte opstijgt is het heel logisch het hoogste punt van een huis goed te isoleren. In een eengezinswoning kan de het verschil in energiekosten per jaar wel €500 schelen tussen een woning met geïsoleerd dak en een woning zonder dakisolatie. Behalve het voordeel voor de portemonnee wordt ook het milieu extra gespaard met deze ingreep.

Omdat er veel verschillende soorten daken zijn, zijn er ook veel verschillende soorten dakisolatie. Er zijn platte daken, schuine daken en sommige daken kunnen alleen aan de binnen- of buitenkant geïsoleerd worden. Daarnaast is er ook nog de keuze van het isolatiemateriaal waar rekening mee gehouden dient te worden. De keuze van het materiaal hangt af van waar er geïsoleerd wordt en van de persoonlijke voorkeur.

Kruipruimte isolatie

De functie van kruipruimte isolatie is om het vochtige klimaat in de kruipruimte niet te laten doordringen via de vloer de woning in. Een koude kruipruimte is op zich niet een groot probleem. Het vocht dat optrekt uit de kruipruimte en de kou meeneemt is het eigenlijke probleem. Mede omdat de vocht kan zorgen voor schimmel in een woning.

Ook voor kruipruimte isolatie zijn verschillende soorten isolatiematerialen te vinden. Veelal worden er eps chips of eps isolatieparels gebruikt. Een alternatief voor dit kunststof is om simpelweg schelpen te gebruiken. De juiste schelpen hebben bijna een even goede isolerende werking als de isoparels of isochips.

Gevelisolatie

Naast de boven- en onderkant kunnen ook de muren van een huis geïsoleerd worden. Ook dit kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. De meest simpele manier van een gevel isoleren is om de spouwmuur vol te spuiten met isolatieparels, een vereiste is dan wel dat de woning in kwestie een spouwmuur heeft. Spouwmuren zijn pas gebruikelijk geworden na de jaren 80 in Nederland.
Naast spouwmuurisolatie kan er aan de buiten- en binnenzijde van een gevel of muur isolatiemateriaal aangebracht worden. Doorgaans worden hier isolatieplaten voor gebruikt, deze platen dienen wel afgewerkt worden.

Vloerisolatie

Als laatste is er nog de minst uitgevoerde vorm van isolatie: vloerisolatie. Huizen die in 1983 of later gebouwd zijn, zijn standaard al voorzien van vloerisolatie. Ook vloerisolatie komt in verschillende vormen zoals pur, platen en luchtkussens. Welke vloerisolatie voor u het best is, is ook hier totaal afhankelijk van het type vloer.

Imagecredit: getwired @sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.