Reuzenwarmtepomp van 120 MW voor chemieconcern BASF

BASF

Het Duitse chemieconcern BASF onderzoekt met de Duitse machinebouwer MAN de bouw van een hogetemperatuur-warmtepomp voor een van haar fabrieken. De installatie krijgt een vermogen van 120 megawatt (MW).

Stoom uit stroom en restwarmte

De installatie zal stoom leveren voor de processen op de BASF-fabriek te Ludwigshafen. Stoom is een belangrijke energiedrager in chemische fabrieken.

BASF heeft in Ludwigshafen 20 miljoen ton stoom per jaar nodig. De helft daarvan wekt het concern nu al op uit restwarmte uit de chemische processen. De warmtepomp van MAN moet 150 ton stoom per uur leveren. Bij volcontinue inzet komt de installatie dan jaarlijks tot 1,3 miljoen ton, 6,5% van de stoombehoefte van de fabriek.

MAN bouwt industriële warmtepompen die efficiënt proceswarmte produceren tot op 150 graden Celsius. Voor elke kilowattuur elektriciteit die deze installaties verbruiken, leveren ze ruwweg 3 kilowattuur aan warmte of stoom.

De warmtepomp in Ludwigshafen zal warmte onttrekken uit koelwater en jaarlijks naar schatting 390.000 ton CO2-uitstoot voorkomen. “Door gebruik te maken van technologieën zoals grote warmtepompen die nu al bestaan ​​en op industriële schaal inzetbaar zijn, komen we dichter bij ons doel van 25% CO2-reductie in 2030.” Zegt Martin Brudermüller, CEO van BASF. “Deze samenwerking kan een voorbeeld zijn voor andere BASF-sites.”


Bron: BASF / Imagecredit: BASF

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.