Toch niet de duurste spruitjes ooit voor 16 Utrechtse woningen

Keenan Loo, via Unsplash Public Domain
Opnieuw relevant: 1 december 2022 | Oorspronkelijke gepubliceerd: 5 april 2020

De gemeente Utrecht zet door met het aardgasvrij maken van 320 huurwoningen in de wijk Overvecht. Dit ondanks dat 16 (5%) van de (huidige) bewoners niet willen overstappen op elektrisch koken. Dankzij een wetsaanpassing is de gedwongen overstap nu wel mogelijk. De woningen in de wijk zijn al aangesloten op een warmtenet en gebruiken dus enkel gas in de keuken. De gemeente biedt de bewoners een gratis inductiekookplaat en een nieuwe pannenset om de switch naar aardgasvrij koken voor iedereen betaalbaar te houden. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 5 april 2020.

Duurste spruitjes ooit dankzij VVD, 50Plus, Wilders en Baudet

De Utrechtse wijk Overvecht-Noord maakt als een van de eersten in Nederland de stap naar de aardgasvrije toekomst. De kleinst mogelijke meerderheid van o.a. VVD, SP, PVV en FvD strooit daarbij helaas peperduur zand in de machine. 

1,5 mln voor handvol potten en pannen

In Overvecht blijft een groot deel van de bewoners al decennia prima warm zonder gasketel op zolder. Grofweg de helft van de woningen is aangesloten op een warmtenet.

In de jaren ’70 van de vorige eeuw was elektrisch koken nog geen gemeengoed. Daarom is ook voor de woningen aangesloten op het warmtenet een aardgasnet aangelegd, puur voor de gasfornuizen. Een halve eeuw verder is de inductiekookplaat inmiddels de populairste warmtebron in de keuken. Lekker snel, veilig en ideaal schoon te maken. En toevallig ook gasvrij.


Goedkoper, sneller en eenvoudiger van aardgas los kan niet

Omdat de meeste mensen bij het verbouwen van de keuken of het vervangen van een versleten gasfornuis sowieso al voor inductie kiezen en omdat er al een warmtenet ligt, besloot Utrecht om juist Overvecht als eerste wijk van het aardgas af te koppelen. Betaalbaar, simpel en met een zeer bescheiden impact voor de huishoudens die het betreft.

In Overvecht hebben 2.000 huishoudens tot 2030 de tijd om de overstap te maken. Voor 2.400 woningen is er iets meer haast. Daar moet netbeheerder Stedin uiterlijk in 2024 de gasleidingen óf opheffen óf vervangen. Omdat het zonde is om voor enkele aarzelende bewoners een nieuw gasnet aan te leggen, besloot de regering begin dit jaar dat Utrecht in het uiterste geval in 2023 enkele bewoners mag verplichten de kookgasaansluiting op te geven.

Dit nadrukkelijk als ultimum remedium, alleen toegestaan nadat de gemeente alles heeft gedaan om bewoners te verleiden zelf de overstap te maken. Utrecht is gelukkig ook nadrukkelijk van plan om te borgen dat de huishoudens die het betreft er financieel niet op achteruitgaan. Een budgetneutrale en verzorgde overstap naar een aantrekkelijke inductiekookplaat binnen 3 jaar dus. Een aanbod dat in alle redelijkheid niemand zou moeten willen weigeren.

Peperduur populisme

Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Henk Krol (50 Plus) vinden het desondanks echt veel te snel gaan.

Ze stelden daarom een motie op om dit besluit weer terug te draaien. De kleinst mogelijke meerderheid van 76 Kamerleden (naast de VVD en 50 Plus een bont gezelschap van SP, PVV, FvD, Denk en Van Haga) ging daarin helaas mee. Dankzij rekenwonder Koerhuis en een hele zooi aan partijen bekend van populistisch handengewapper over de energietransitie, kan het daarom in 2024 zo zijn dat Stedin voor één bewoner van Overvecht een nieuw gasnet van € 1,5 mln moet aanleggen.

Nu al de duurste spruitjeslucht ooit.


Via: Energeia / Imagecredit: Keenan Loo, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

  1. ruud beijer schreef:

    Zodra de PVV aan de macht komt dan is het voorbij met al die onzin. Zonnepanelen windmolens elektrische auto’s. Allemaal onzin. Dagelijks aangepraat door de NPO in opdracht van de fraudeur Nijpels die zelf in een ongeisoleerd huis woont die patser.
    Stem op de PVV of het FvD dan houdt de onzin op en gaan we voor Nederland en zijn inwoners.

    • Thijs schreef:

      Ja! Zeg het de mensen Ruud! 😉

    • Leon Nelen schreef:

      Nooit gedacht dat het dan aan Wilders ligt dat (vrijwel) iedereen voor een inductiekookplaat kiest. Tijdens het laatste verkiezingsdebat heeft Wilders overigens laten ontvallen voor zonnepanelen te zijn “want ze worden steeds goedkoper”. 1,5 miljoen euro voor één inwoner. De vrijheid van de PVV (die in dit geval de samenleving mag betalen) is dan wel een hele dure.

    • Leon Nelen schreef:

      “Zonnepanelen, windmolens, elektrische auto’s. Allemaal onzin”. Ook waterstof?

  2. Tooi de Vry schreef:

    Iedereen een inductie kookplaat….ja en dan…. windmolens en zonnepanelen zijn milieuonvriendelijk…punt…. steenkolen mag niet meer…. bossen in Amerika verwoest om hier energie op te wekken….dom….waar moet al de stroom voor de inductie platen vandaan komen…. electrische boilers gebruik ontzettend veel stroom….en wij maar van de gas af ….dom dom…. Gas is relatief schoon….van gas af kosten duizenden euro’s en in deze tijd kunnen weinig dit nog bekostigen en ja wij zitten al in een recessie en dit gaat nog catastrophe gevolge hebben. Van de gas af….is populistische totalitaire gedachten.

  3. Leon Nelen schreef:

    In dergelijke gevallen werd door de weigeraars als argument gegeven “in de toekomst kunnen we verwarmen met waterstof”. Naar mijn mening ligt deze kostenpost dus niet alleen bij PVV, FvD, SP, 50-plus en zetelrovertje maar dus ook bij de netbeheerders met hun waterstofsprookje. Beter nu alvast maar een wet dat netbeheerders NIET verplicht kunnen worden om te zijner tijd waterstofgas te leveren (waterstofgas moet immers ook geproduceerd worden, ergo het energetisch rendement komt slechts uit 60 %).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.