Duurste spruitjes ooit dankzij VVD, 50Plus, Wilders en Baudet

Keenan Loo, via Unsplash Public Domain

De Utrechtse wijk Overvecht-Noord maakt als een van de eersten in Nederland de stap naar de aardgasvrije toekomst. De kleinst mogelijke meerderheid van o.a. VVD, SP, PVV en FvD strooit daarbij helaas peperduur zand in de machine. 

1,5 mln voor handvol potten en pannen

In Overvecht blijft een groot deel van de bewoners al decennia prima warm zonder gasketel op zolder. Grofweg de helft van de woningen is aangesloten op een warmtenet.

In de jaren ’70 van de vorige eeuw was elektrisch koken nog geen gemeengoed. Daarom is ook voor de woningen aangesloten op het warmtenet een aardgasnet aangelegd, puur voor de gasfornuizen. Een halve eeuw verder is de inductiekookplaat inmiddels de populairste warmtebron in de keuken. Lekker snel, veilig en ideaal schoon te maken. En toevallig ook gasvrij.


Goedkoper, sneller en eenvoudiger van aardgas los kan niet

Omdat de meeste mensen bij het verbouwen van de keuken of het vervangen van een versleten gasfornuis sowieso al voor inductie kiezen en omdat er al een warmtenet ligt, besloot Utrecht om juist Overvecht als eerste wijk van het aardgas af te koppelen. Betaalbaar, simpel en met een zeer bescheiden impact voor de huishoudens die het betreft.

In Overvecht hebben 2.000 huishoudens tot 2030 de tijd om de overstap te maken. Voor 2.400 woningen is er iets meer haast. Daar moet netbeheerder Stedin uiterlijk in 2024 de gasleidingen óf opheffen óf vervangen. Omdat het zonde is om voor enkele aarzelende bewoners een nieuw gasnet aan te leggen, besloot de regering begin dit jaar dat Utrecht in het uiterste geval in 2023 enkele bewoners mag verplichten de kookgasaansluiting op te geven.

Dit nadrukkelijk als ultimum remedium, alleen toegestaan nadat de gemeente alles heeft gedaan om bewoners te verleiden zelf de overstap te maken. Utrecht is gelukkig ook nadrukkelijk van plan om te borgen dat de huishoudens die het betreft er financieel niet op achteruitgaan. Een budgetneutrale en verzorgde overstap naar een aantrekkelijke inductiekookplaat binnen 3 jaar dus. Een aanbod dat in alle redelijkheid niemand zou moeten willen weigeren.

Peperduur populisme

Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Henk Krol (50 Plus) vinden het desondanks echt veel te snel gaan.

Ze stelden daarom een motie op om dit besluit weer terug te draaien. De kleinst mogelijke meerderheid van 76 Kamerleden (naast de VVD en 50 Plus een bont gezelschap van SP, PVV, FvD, Denk en Van Haga) ging daarin helaas mee. Dankzij rekenwonder Koerhuis en een hele zooi aan partijen bekend van populistisch handengewapper over de energietransitie, kan het daarom in 2024 zo zijn dat Stedin voor één bewoner van Overvecht een nieuw gasnet van € 1,5 mln moet aanleggen.

Nu al de duurste spruitjeslucht ooit.


Via: Energeia / Imagecredit: Keenan Loo, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...