Aandachtspunten bij het afsluiten van een langdurig energiecontract

Jametlene Reskp via Unsplash Public Domain

Het heeft even geduurd, maar het lijkt erop alsof steeds meer energieleveranciers het weer aandurven om langjarige vaste contracten aan te bieden aan hun klanten.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Keuze.nl.

Waar we ten tijde van de energiecrisis, zoals we deze toch wel kunnen noemen, bij vrijwel geen enkele leverancier een nieuw jaarcontract konden afsluiten, kan dat inmiddels wel weer. Uiteraard is het aan jezelf om dit wel of niet te doen. Zo kun je natuurlijk ook gewoon op het variabele tarief blijven. Ook bieden steeds meer leveranciers een dynamisch tarief, waarbij je de prijs per kuub gas op basis van de dagprijs betaalt en bij stroom per uur. Zo geniet je van de flexibiliteit, maar kunnen de prijzen flink fluctueren. Sluit je toch een langer lopend contract af, wat zeker een overweging is, dan zijn er 3 aandachtspunten om rekening mee te houden.

De opzegvergoeding

Wie tot voor kort een energiecontract voortijdig beëindigde, kreeg te maken met een opzegboete, die vooraf vast stond. Dit varieerde van 50 tot 100 euro per jaar dat je nog een contract had. Dit is vanaf 1 juni 2023 anders. Zo betaal je namelijk geen vaste boete meer, maar wordt er gekeken naar de gemiddelde hoeveelheid gas en stroom die je volgens je gemiddelde jaarverbruik nog zou afnemen. Dit wordt gedaan om energieleveranciers te compenseren, zodat ze een betere inschatting kunnen maken van de kosten en opbrengsten over een langere termijn. Dat maakt onder meer investeren in wind- en zonneparken haalbaarder.

Heb je momenteel een contract, maar wil je overstappen naar de goedkoopste energieleverancier, dan zal je eerst je huidige leverancier moeten compenseren, waardoor je per saldo soms toch duurder uit bent.

Verschillende partijen vergelijken

Met de nieuwe regels betreffende de opzegboete vanaf 1 juni 2023, is het nog belangrijker om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Mocht het zijn dat je namelijk elders goedkoper uit bent, dan geeft dit je niet het recht om tussentijds over te stappen zonder dat je te maken krijgt met deze ‘boete’. Goed om te weten, is dat je bij het eventuele overstappen 14 dagen de tijd hebt om dit terug te draaien. Blijkt namelijk dat deze vergoeding die jij moet betalen niet opweegt tegen het voordeel dat je hebt, dan is het raadzaam om de opzegging te annuleren en te blijven zitten waar je zit. Daarom is online verschillende aanbieders voor energie vergelijken nog belangrijker geworden. Neem daarom dus ook rustig de tijd en kijk goed welke tarieven je gaat betalen. Zo voorkom je dat je na enkele maanden spijt krijgt van je beslissing, maar het overstappen te duur is.

Toch overstappen? Controleer de boete

Het kan voorkomen dat je om wat voor reden dan ook toch besluit om over te stappen. Je energieleverancier zal dan de opzegvergoeding voor je berekenen en wanneer je deze keurig betaalt is je contract beëindigd. Toch is het belangrijk deze vergoeding ook zelf goed te controleren. Ondanks het feit dat de ACM hier de komende tijd op toezien, kan het voorkomen dat er iets in de berekening niet helemaal klopt. Mocht je twijfelen over de hoogte van de vergoeding die je leverancier heeft berekend, dan is het verstandig om ze hiervan op de hoogte te stellen. Kom je er niet uit, dan kun je hiervan een melding maken bij de ACM.


Imagecredit: Jametlene Reskp via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.