Nieuwe kans voor overgroeide energieopslag van 60 jaar oud
Het Duitse energieconcern Uniper neemt Kraftwerk Happurg opnieuw in gebruik. De pompaccumulatiecentrale kwam in 1964 in bedrijf maar is sinds 2011 buiten dienst. Na renovatie moet de centrale vanaf 2028 weer draaien.
Om energie op te slaan, pompt het Kraftwerk Happurg water uit de Happurger See naar een spaarbekken bovenop de Deckersberg. Dit spaarbekken kan 1,8 miljoen kubieke meter water vasthouden.
Terugleveren van de elektriciteit gaat door het water uit het 209 meter hoger gelegen bekken weer terug de Happurger See in te laten stromen. De pompcentrale heeft een vermogen van 160 megawatt en kan maximaal 840 megawattuur opslaan.
Na bijna 50 jaar dienst werd in 2011 schade aan het spaarbekken geconstateerd. Voor de veiligheid is de centrale toen uit bedrijf genomen. Sindsdien zijn verscheidene plannen gemaakt om het spaarbekken te repareren. Nu lijkt het er echt van te komen. Eigenaar Uniper trekt €250 mln uit om de pompcentrale opnieuw inzetbaar te krijgen. De werkzaamheden daarvoor zijn gestart. Vanaf 2028 moet het project weer bijdragen aan de verduurzaming van de elektriciteitsvoorziening in Beieren.
Bron: Uniper / Imagecredit: Derzno, via Wikimedia Creative Commons
- Stimuleert Europa de productie van benzinemotoren in China? - 09 dec 2024
- Nul gegadigden voor 3 gigawatt aan Deense offshore windparken - 06 dec 2024
- Uitbater gascentrale wil vergoeding voor beschikbaarheid - 03 dec 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Als ik even reken is dit bijna 300 euro/kWh. Volgens mij zijn kun je hiervoor ook batterijen neerzetten. Is dit niet een stuk efficienter?
Een klein reken foutje ligt hier wel aan ten grondslag denk ik. Volgens mij kun je die hoeveelheid elke dag gebruiken denk ik. Theoretisch dan natuurlijk wat betekent dat je die 300 per dag nog moet delen door het aantal dagen per jaar en de jaren dat ie meegaat. Je komt dan echt een stukje lager uit lijkt mij.
Bedoel er dan ook mee 300euro per kWh aan opslag. € 250.000.000/840.000 Kwh. Volgens mij kun je dan net zo goed een accusysteem neerzetten, die in alle aspecten superieur zal zijn qua werking, en veel efficienter.
Lijkt een vrij forse investering voor een goeddeels bestaande installatie inderdaad. Waterkrachtturbine gaat wel langer mee dan een accu, en misschien dat Uniper hiermee op lucratieve contracten kan inbieden waarop accu’s (nog) niet toegelaten zijn.
Bas zo’n batterij moeten we eerst gaan bouwen wat het milieu weer vervuild. Dit is een meer wat gevuld kan worden en weer geleegd kan worden is veel milieuvriendelijker.