Betoneiland van 12 hectare in aanbouw voor Belgische windparken

De Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia werkt aan een kunstmatig eiland, 45 kilometer uit de kust bij Oostende. Dit energie-eiland verbindt offshore windparken met het elektriciteitsnet van België, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. 

Stekkerblok op zee

“Het energie-eiland is van strategisch belang voor de energietransitie in België”, zegt Catherine Vandenborre, interim-CEO van Elia.

“Het wordt een eerste energiehub op de Noordzee die verbonden is met windparken van andere landen die hernieuwbare energie op overschot hebben. Toegang tot massale volumes aan duurzame en goedkope stroom is belangrijk voor de competitiviteit van onze industrie en de welvaart van onze gezinnen”. Via het energie-eiland brengt Elia tot 3,5 gigawatt (GW) aan elektriciteit van offshore windparken aan land. Ook dient het eiland als stapsteen voor nieuwe onderzeese hoogspanningsverbindingen met Denemarken (3 tot mogelijk ooit 10 GW) en met het Verenigd Koninkrijk (1,4 GW).


Een betonnen kuip op zee met een oppervlak van 24 voetbalvelden

De Belgische offshoreconcerns Jan de Nul en Deme wonnen begin 2023 de tender en hebben tot eind 2026 voor de realisatie van het Prinses Elisabeth Eiland. Op de Deme-werf in Vlissingen bouwt het consortium 23 betonnen caissons.

Deze caissons, elk 57 meter lang, 30 breed en 30 meter hoog, slepen Jan de Nul en Deme naar de bouwlocatie op 45 kilometer uit de kust. Daar schuiven ze de blokken aan elkaar en zinken ze deze af, zodat een kuip ontstaat. De baggerschepen van Deme en Jan de Nul pompen deze kuip vervolgens vol met zand. Na inklinken daarvan heeft Elia 12 hectare – zeg 24 voetbalvelden – aan vaste grond op zee ter beschikking voor de bouw van haar transformatorstations.

Inspiratie voor het energie-eiland kreeg Elia mogelijk van de collega’s van Tennet. De Nederlandse netbeheerder ging jarenlang de boer op met plannen voor energie-eilanden in de Noordzee. Voor de windparken die tot 2032 op het Nederlandse deel van de Noordzee gepland zijn, koos Tennet echter opnieuw voor transformatorstations op poten. Ook Tennet benut een van de stations voor offshore wind om de interconnectie met het Verenigd Koninkrijk te versterken.


Bron: Elia, Jan de Nul / Imagecredit: Elia

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Jan VBK schreef:

    Er zullen weer een paar offshorebedrijven er héél veel geld aan verdienen…

  2. Dirk L. schreef:

    Russische mariene biologen zullen zeer geïnteresseerd zijn in onderzoek naar de effecten in de nabijheid van dergelijke constructie in zee.

  3. dirk geldof schreef:

    Is het mogelijk om die werven te bezoeken

  4. Jacques schreef:

    Mooie oplossing om het soms teveel en soms te weinig aan groene stroom te verdelen en af te vlakken en zo veel mogelijk op te lossen. Hoe meer landen aansluiten hoe beter. Nederland en Frankrijk zijn o.a. mooie kandidaten om mee aan te sluiten in dit project.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.