Elektrische auto’s wereldwijd als warme broodjes uit de diepte

Jonathan Larson, via Unsplash Public Domain

Het Belgische geothermiebedrijf Hita stelt dat er een winbare concentratie lithium meekomt met warme water dat het in het noorden van België uit de diepte pompt. Het Belgische grondstoffenconcern Umicore heeft interesse. 

Snel stijgende vraag naar lithiumaccu’s

Geothermie maakt gebruik van de hoge temperaturen diep in de aardkorst, voor productie van elektriciteit en/of voor de levering van warmte aan de gebouwde omgeving, tuinbouw en industrie.

Lithium is het lichtste van alle metalen en heeft toepassingen in onder meer de glas- en -keramiekindustrie, in smeermiddelen, in medicijnen en in accu’s voor telefoons, auto’s en stationaire opslag. Met name door exponentiele vraag naar lithiumhoudende accu’s is ook de vraag naar lithium enorm gestegen de afgelopen jaren. Om de groeiende vraag te dekken en de importafhankelijkheid te beperken lopen er wereldwijd projecten om nieuwe lithiumreserves aan te boren.


Duurzame productie van aardwarmte en lithium tegelijk

Hita ziet kans om twee vliegen in een klap te raken. Het bedrijf wil onder meer bij Turnhout en Lommel geothermieprojecten realiseren, voor levering van duurzame warmte aan lokale warmtenetten. Geïnspireerd door vergelijkbare projecten in het buitenland heeft Hita onderzocht of hier naast bruikbare warmte óók lithium te winnen valt.

Het water dat geothermieprojecten omhoog pompen is in de praktijk vaak pekel, vol met zouten die diep in de aardkorst oplossen in het aanwezig water. Vaak bevat die pekel lithium. Onder meer in Duitsland, Frankrijk en de VS (zie video) lopen er al projecten om de winning van aardwarmte te combineren met de winning van lithium. De hete pekel wordt dan eerst gebruikt om energie te winnen en gaat vervolgens afgekoeld een chemische fabriek in om de lithium uit het water te onttrekken. Daarna gaat de pekel terug te bodem in, om opnieuw op te warmen en opnieuw lithium op te nemen. De warmtewinning en lithiumproductie delen zo een groot deel van de investeringen en het energieverbruik voor de pompen.

Tot €150 mln aan lithium per jaar

Uit een haalbaarheidsonderzoek blijkt dat de geothermische pekel bij de Belgische aardwarmteprojecten van Hita zo’n 100 milligram lithium per liter bevat, schrijft De Tijd.

Als alles meezit, valt er tegen huidige prijzen in België jaarlijks voor €150 mln van het belangrijke metaal te winnen. Het eveneens Belgische grondstoffenconcern Umicore heeft daar wel oren naar. Umicore sloot eerder al een afnamecontract met het Australische Vulcan Energy, dat in Duitsland en Italië lithium wil produceren in combinatie met geothermie.

Ook in Nederland is lithium aanwezig in de pekel bij aardwarmteprojecten. Hier gaat het echter om lagere concentraties.


Bron: De Tijd, Vulcan / Imagecredit: Jonathan Larson, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.