Prijs energieopslag daalt met een kwart

Naar schatting 15.000 Duitse huishoudens slaan zelf-opgewekte zonnestroom inmiddels thuis op in accu’s. Terwijl de vraag naar de energieopslagsystemen stijgt, dalen de kosten stevig.

‘Preisrutsch’ bij opslag van zonnestroom

De gemiddelde kosten voor een thuisaccu zijn sinds het voorjaar met ruim 25 % gezakt. Tegelijkertijd zijn in het derde kwartaal van 2014 bijna een derde meer subsidieaanvragen voor thuisopslag ingewilligd. Dat meldt een gezamenlijk persbericht van BSW-Solar en Intersolar Europe.

In een half jaar tijd is er dus een kwart van de kostprijs afgegaan. Niet in een markt op zijn retour maar juist bij stijgende interesse. Batterijopslagsystemen zijn onverwacht snel bereikbaar aan het worden voor een steeds grotere groep huishoudens.

Subsidie voor thuisgebruik zonne-energie

De zonnestroom die Duitse huishoudens overdag thuis opwekken gaat vrijwel linea recta het elektriciteitsnet op. ’s Avonds gebruiken de Duitse burgers juist thuis veel elektriciteit, terwijl de zonnepanelen dan niet of nauwelijks produceren.

Om het netwerk te ontlasten stimuleert de Duitse overheid sinds 2013 de installatie van accusystemen. De opslagsystemen vlakken overdag de productiepiek af en dempen ’s avonds de piekconsumptie. Hierdoor vergt de ‘energiewende’ minder investeringen in netverzwaring.

Bron: BSW-Solar
ImageCredit: panklex, via sxc.hu

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.