Softbank investeert in Altaeros: Zwevende windturbine als GSM-zendmast

De Japanse telecomgigant Softbank investeert 7 miljoen dollar in de Amerikaanse start-up Altaeros Energies (GigaOM). De lighter than air windturbine van de MIT start-up kan in de visie van Softbank goed dienstdoen als zendstation voor mobiele telefonie en draadloos internet.

De zwevende windturbine is eenvoudig te transporteren en snel op te laten, tot een hoogte van 300 meter. Met een accu en een GSM-zender is de installatie bij uitstek geschikt om het telefonienetwerk tijdelijk te versterken bij festivals. Ook kan de off-grid oplossing worden ingezet om communicatielijnen snel weer op te bouwen bij calamiteiten.

Sinds de Fukushima-kernramp is de baas van het Japanse Softbank zeer geïnteresseerd in flexibel inzetbare alternatieve energiebronnen.

 

//Hieronder het oorspronkelijke bericht, gepubliceerd op 3 september 2012.

Altaeros Wind Energy: Zwevende windturbine in een heliumballon

Eerder schreven we over KitePower, een techniek om met vliegers de windenergie in hogere luchtlagen te benutten. Altaeros Energy zoek het ook in de hoogte, nu met een conventionele windturbine zwevend binnen in een soort zeppelin.

High Altitude Wind Energy: Krachtige wind op grote hoogten

Wanneer je een grote rivier overzwemt zul je merken dat de stroming in het midden veel sterker is. Aan de randen ondervindt het water wrijving van de kant en van de ondiepere bodem, in het midden kan het water nagenoeg ongehinderd doorstromen.

Hetzelfde effect treedt ook op in de lucht. De wind zoals wij die op de grond ervaren is veel trager en grilliger dan de luchtstromen op grote hoogten. Windturbinefabrikanten maken graag gebruik van deze veel krachtigere en ook betrouwbaardere wind, zodoende worden windturbines alsmaar hoger. Installatie van het materieel op grote hoogte wordt echter steeds lastiger en duurder en daarom kijken nieuwe windbedrijven uit naar voordeligere opties om de ‘hoge’ windkracht te benutten.

Mobiele vliegende windturbine als aggregaat

De oplossing van Altaeros Energy is vrij simpel; hang de windturbine aan een luchtballon. De zwevende windturbine wordt opgelaten aan een kabel die ook meteen de geproduceerde energie transporteert. Het prototype in het filmpje hieronder steeg op tot om en nabij honderd meter, het bedrijf mikt uiteindelijk op ± 300 m. Het vermogen van de turbine heb ik niet kunnen vinden, gezien het formaat schat ik het op hooguit enkele kilowatts.

Het bedrijf denk de techniek in eerste instantie in te zetten voor kleinschalige off-grid toepassingen. Voor de veel langere termijn wordt gedacht aan het MW-domein van normale windturbines. De huidige installatie lijkt redelijk goed te vervoeren en de ballon biedt mooi ruimte voor reclame, ideaal voor festivals. Volgend jaar in ieder geval een moetje voor het duurzame Llowlab!

Bron: AltaerosEnergies.com


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 18 mei 2016

    […] zeppelins, vliegers en andere high altitude windenergieconverters pogen verschillende start-ups de […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.