Windturbine van 180 meter hoog op cementvrije fundering

Hoffmann Green

De Franse projectontwikkelaar Valorem fundeert een windturbine van 3,5 megawatt en 180 meter hoog op een poer van cementvrij beton. Het Franse Hoffmann Green Cement Technologies leverde de innovatieve betonmix.

32% minder CO2

Een windturbine gaat zo’n 25 jaar mee en compenseert de CO2-uitstoot gerelateerd aan zijn materialen binnen een paar maanden na ingebruikname.

Wie de CO2-uitstoot gerelateerd aan de bouw van windturbines verder wil beperken, moet vooral aan de slag met het verduurzamen van staal en beton. Hoffmann Green Cement Technologies doet dat laatste. Het produceert Portlandcementvrij beton met hoogovenslakken en een alkalische activator. Deze betonsoort is in Nederland beter bekend als geopolymeer.

Dankzij het gebruik van reststromen uit de staalsector ligt de CO2-uitsoot flink lager dan bij de productie van traditioneel Portlandcement. Geopolymeerbeton is in lijn met de klimaatambities van de bouw de laatste jaren in toenemende mate onderwerp van gesprek. Veel is er in Nederland echter nog niet mee gebouwd.

Dat de Franse collega’s het aandurven om een windturbinefundering te bouwen uit geopolymeer is dan ook bemoedigend. Dit betreft een volume van 630 kubieke meter beton die in een keer is gestort, met een grote hoeveelheid wapening. Een klus die geen ruimte voor fouten laat, gezien de serieuze belastingen die een windturbine tientallen jaren lang te verduren krijgt.


Bron: Hoffmann Green / Imagecredit: Hoffmann Green

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.