Duits zonnefietspad kansrijker dan Nederlandse pilots

Badenova

In de Duitse stad Freiburg is een zonnefietspad opgeleverd. Het met zonnepanelen overdekte fietspad is 300 meter lang en bevat 900 zonnepanelen, die volgens energieleverancier Badenova jaarlijks zo’n 280.000 kilowattuur zullen leveren.

Leuk, niet nieuw

Het besluit om zonnecellen niet in maar boven het fietspad te plaatsen is een verbetering ten opzichte van het geklooi met Nederlandse zonnefietspaden.

Briljant is ook het Duitse concept niet, maar het zal tenminste wel werken. De zonnepanelen hoeven niet stroef te zijn om te voorkomen dat fietsers botten breken. Zand en vuil hoopt dus ook niet op in een antislipcoating maar vloeit met elke regenbui van de panelen. En de PV-constructie hoeft niet bestand te zijn tegen het gewicht van een strooi- of veegvoertuig.

Bonus is dat de fietsers onder de panelen beschut zijn tegen regen en al te felle zon. Omdat het maar om zo’n kort stukkie gaat, is het risico echter dat fietsers en ook voetgangers de overkapping bij regen gebruiken om (stilstaand) te schuilen. Dat is link, want er zullen altijd ook fietsers zijn die wel willen doorfietsen. Een met zonnepanelen overdekt voetpad aan weerszijden van het zonnefietspad zou het concept veiliger maken en vergroot de duurzame stroomopbrengst.

Alweer in 2014 werd in Zuid-Korea een fietspad van enkele kilometers lang overdekt met zonnepanelen. Afgaande op de video hieronder werkt dat systeem nog steeds prima. Gezond zal het fietsen tussen 8 rijen auto’s nog altijd niet zijn.


Bron: Badenova, Pv Magazine / Imagecredit: Badenova

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Kees Graswinckel schreef:

    Zonnepanelen in het fietspad vond ik altijd al onzinnig. Kwetsbaar en glad. En heel erg duur. etc, Dit plan is heel erg goed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.