Twentse robotvalk verjaagt vogels van Duits vliegveld

Frank Vincentz, via WikiMedia CC

De Twentse start-up Clear Flight Solutions heeft zijn robotische slechtvalk getest op een luchthaven. De overtuigend vladderende drone voorkomt dat echte vogels in de baan van de vliegtuigen terechtkomen.

Vogelvriendelijk de veiligheid garanderen

Vliegvelden zijn voor Clear Flight Solutions de belangrijkste markt. De schade die wereldwijd ontstaat door botsingen met vogels en vliegtuigen loopt volgens de start-up in de miljarden.

Toch is de pilot op de Duitse luchthaven Weeze, vlak bij Nijmegen, pas de eerste test van de drone in zijn ‘natuurlijke’ omgeving.

“Er is al jaren veel interesse van luchthavens, waaronder Schiphol, maar de Nederlandse wet- en regelgeving maakt het lastig daar operationeel te zijn”, zegt Nico Nijenhuis, CEO van Clear Flight Solutions. “In Duitsland is het eenvoudiger, vandaar dat we nu uitwijken naar Weeze.”

747-pensionado versterkt team

De spin-off van de Universiteit Twente werkt sinds 2012 aan het Robird-concept. In 2015 haalde Nijenhuis met zijn compagnons € 1,6 mln groeigeld op en groeide het team tot 15 man.

“We zijn nu veel meer multidisciplinair”, zegt Nijenhuis. “Zo hebben we een gepensioneerde 747-captain aan ons team toegevoegd, speciaal voor luchthavenprojecten. Hij kent de regels, erg waardevol.”

Ook geografisch maakt Clear flight Solutions stappen, met partners in Frankrijk en Groot-Brittannië en verkennende gesprekken in de VS.  “Die potentiële markten zijn groot, en de regelgeving om te kunnen opereren is duidelijker”, zegt Nijenhuis. “De eerste grote demo’s op een vliegveld in Frankrijk staan al gepland.”

Samen met afstudeerders van de Universiteit Twente werkt de spin-off aan volledig autonoom vliegende versies van de rototvalk. Naast op vliegveldveiligheid richt Clear Flight Solutions zich daarmee ook op het beschermen van akkers, boomgaarden, havens en industriële installaties tegen schade en overlast door vogels.

Bron: Universiteit Twente, Clear Flight Solutions / ImageCredit: Frank Vincentz, via WikiMedia Creative Commons (Cropped)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.