Bloomberg roemt nichewindmolens Rijkman Groenink

EWT

Het toonaangevende energieonderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF) heeft het Nederlandse Emergya Wind Technologies uitgeroepen tot New Energy Pioneer 2016.

Aanjagers van de revolutie in de energiesector

Daarmee plaatst BNEF de windturbinebouwer direct tussen snelgroeiende bedrijven uit de internationale cleantechsector.

Elektrische bussenbouwer Proterra (VS), thuisaccuspecialist Sonnen (Duitsland), en vernieuwende zonnecellenmaker Dyesol (Australië) kregen van BNEF eerder dezelfde status.

De analisten van Bloomberg verwachten dat de New Energy Pioneers de komende jaren een bijzondere impact zullen hebben in de energiewereld. De selectie van in totaal tien bedrijven voor 2016 is gemaakt op basis van schaalbaarheid, innovativiteit en aantoonbare tractie in de huidige markt.

Windmolen achter de meter

260a6366d5

Waar de grotere turbinefabrikanten mikken op meerdere megawatts per turbine, bedient Emergya Wind Technologies (EWT)  de markt voor kleine tot middelgrote windmolens.

De direct drive-windturbines van EWT persen het uiterste uit windarme én windrijke locaties. Zeker als ter plaatste restricties voor horizonvervuiling, geluid en netwerkaansluiting gelden.

Dankzij de bescheiden vermogens, 250 tot 900 kilowatt, is het voor boerenbedrijven en industriële partijen bovendien vaak aantrekkelijk de turbines ‘achter de meter’ aan te sluiten.

De eigenaar verrekent dan de opgewekte stroom direct met het eigen elektriciteitsverbruik, net zoals Nederlandse huishoudens met zonnepanelen doen. De eigen windstroom concurreert zo direct met de stroomtarieven van energieleveranciers.

Marktleider in Groot-Brittannië

Succes uit de boedel van Lagerweij

Het in Amersfoort gevestigde EWT levert zijn windturbines in Europa, Azië en Noord-Amerika. Volgens de fabrikant zijn er wereldwijd meer dan 600 stuks in bedrijf.

Een groot deel daarvan draait in Groot-Brittannië, waar Emergya Wind Technologies naar eigen zeggen in het segment voor middelgrote windmolens de verkoopcijfers aanvoert.

EWT ontstond in 2004 als een gedeeltelijke doorstart van de failliete windenergiepionier Lagerweij. In 2008 stapte Rijkman Groenink, net weg bij ABN Amro, samen met een groep andere investeerders in EWT. Groenink is naast financier nu ook voorzitter van de RvC van de windmolenbouwer.

De voormalige bestuursvoorzitter van ABN Amro stak zijn vermogen sinds zijn vertrek bij de bank in meerdere groene projecten. Naast EWT draaien ook een grotere windmolen, een Britse zonnecelfabrikant en een duurzame koffieplantage deels op geld van Groenink.

Bron: BNEF
ImageCredit: EWT

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 18 mei 2016

    […] Emergya Wind Technologies (artikel) […]

  2. 11 sep 2016

    […] in de jaren negentig stapte Lagerweij over op direct drive-technologie. Een slijtgevoelige tandwielkast bovenin de windmolen is hiermee overbodig. Dit maakt […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.