Britse metalenbeurs faciliteert handel in ‘low carbon’ aluminium

Calle Macarone, via Unsplash Public Domain

De London Metal Exchange (LME), wereldwijd een van de belangrijkste handelsplatformen in metalen, werkt in reactie op wensen uit de markt aan een spotmarkt voor aluminium met een lage CO2-impact. 

De elektriciteitsbron maakt het verschil

Aluminum is een belangrijke grondstof voor vliegtuigen, auto’s, verpakkingen en een populaire grondstof voor luxere laptops en andere gadgets. De CO2-uitstoot van aluminiumproducenten loopt uiteen van groot tot gigantisch.

Conventionele aluminiumsmelters zetten bauxiet (aluminiumoxide) onder elektrische spanning via koolstofelektroden. Daarbij reageert het zuurstof uit het bauxiet met de koolstof uit de elektroden en ontstaat puur aluminium en CO2. De smelters zijn grootverbruikers van elektriciteit en ook de productie van elektriciteit is bijna overal en altijd nog CO2-intensief.

Bij aluminiumproductie maakt de energiebron het grootste verschil. Fabrieken in regio’s met voornamelijk kolenstroom stoten per ton geproduceerd aluminium effectief tot wel 15 ton CO2 uit. Bij producenten die beschikking hebben over elektriciteit uit windturbines, waterkracht en/of kerncentrales blijft de uitstoot beperkt tot enkele tonnen CO2 per ton aluminium.


Lage CO2-uitstoot als verkoopargument in de metalenhandel

Voor bedrijven die zich graag groen profileren en die consumentenproducten leveren met aluminium, zoals bijvoorbeeld Apple en Tesla, ontstaat druk om te kiezen voor aluminium met de laagste impact. Dat geldt ook voor bedrijven die consumentenproducten verpakken in aluminium, zoals Coca Cola en Unilever. Aan de productiekant willen fabrikanten die aluminium met een relatief lage uitstoot leveren zich graag onderscheiden, juist omdat de verschillen groot zijn.

De inschatting van de LME is dat de vraag naar klimaatvriendelijker aluminium groter is dan het huidige aanbod. Daarmee zou de nieuwe spotmarkt als stimulans werken voor vuilere producenten om de uitstoot ook omlaag te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door de productie aan te passen op het actuele aanbod van wind- en zonnestroom, of door de elektroden te vervangen door een smeltproces zonder directe CO2-uitstoot.

De exacte voorwaarden om op deze nieuwe spotmarkt te mogen handelen zijn nog in ontwikkeling. De markt voor ‘low carbon’ aluminium zal naar verwachting van in de loop van komend jaar openen, naast de markt voor algemeen aluminium.


Bron: Platts, Financial Times / Imagecredit: Calle Macarone, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.