Direct parkeren in A’dam; Kostenbesparing voor tuinbouw

Jarmoluc, via Pixabay Public Domain

Een snel overzicht van de verdienmodellen en mijlpalen van de Rockstart Smart Energy startups 2016. In deze editie o.a. sneller een parkeerplek in Amsterdam, kostenbesparing voor Finse glastuinbouw en een écht slimme energiemeter.

image

Binnen de Amsterdamse Rockstart Smart Energy Accelerator hebben tien internationale startups de focus en verdienmodellen aangescherpt. De startups zijn allen actief met internet of things (IoT)-toepassingen die het opwekken, besparen en opslaan van (duurzame) energie bevorderen. Op woensdag 6 juli 2016 presenteerden de deelnemers zich aan een grote groep investeerders en potentiële partners tijdens de Demoday.

1. Monal elimineert loze autokilometers op Amsterdamse Zuidas

Een groot deel van het autoverkeer heeft zijn bestemming al bereikt maar zoekt nog een parkeerplek. Monal neemt ergernis, loze liters benzine en schadelijk fijnstof weg door bewoners met een parkeervergunning te activeren. CEO Philip van Houtte: “Bezoekers van steden betalen tien keer zoveel voor een uurtje parkeren.” Tegen een leuke vergoeding stimuleert Monal vergunninghouders tijdens piekuren de auto buiten het centrum te parkeren. Op de drukke Amsterdamse Zuidas draait Monal binnenkort zijn eerste pilot met IoT-systemen in de auto en op de parkeerplaatsen.

2. Sympower biedt duurzame bijverdienste aan Finse glastuinbouw

In de ochtend, de avond en rond grote (sport)evenementen op TV piekt de vraag naar elektriciteit. Simon Bushell, CEO van Sympower: “Er gaat jaarlijks € 80 mrd naar inefficiënte piekcentrales. Wereldwijd stoten ze evenveel CO2 uit als de hele luchtvaartsector.” Sympower ontwikkelt systemen die ‘niet kritische apparaten’, zoals waterboilers en koelsystemen, tijdens de pieken kort uitzetten. Voor glastuinbouwers in Finland bestuurt Sympower de groeilampen. Flexibele kwekers verdienen zo een leuke premie per vermeden stroompiek. Een tweede pilot met 100 Nederlandse huishoudens staat in de stijgers.

3. eGeo maakt een écht slimme elektriciteitsmeter

Het elektriciteitsnet is de meest complexe machine ter wereld volgens Juan Pablo Jimenez, CEO van eGeo: “Honderden elektriciteitscentrales staan in directe verbinding met miljoenen gebruikers.” eGeo heeft een apparaat ontwikkelt dat de netbeheerder ondersteunt nu het stroomnet, met elektrische auto’s, zonnepanelen en thuisaccu’s, in rap tempo nog complexer wordt. De ultrameter monitort tegelijkertijd 15 bedrijfskritische factoren en kan indien nodig ook ingrijpen om de stabiliteit op het net te behouden, direct vanuit de meterkast van elke eindgebruiker.

4. Crownstone maakt huizen veilig en kilt standby-verbruik

Jonge ouders beschermen hun kinderen met traphekjes, sloten op kastdeuren en draaistopcontacten. Op de elektrische apparaten zelf zit echter geen beveiliging. Anne van Rossum, CEO van Crownstone: “Wij maken een slim kinderslot voor blenders, strijkijzers, drilboren en tosti-ijzers.” Crownstone maakt stopcontacten veilig en op afstand bestuurbaar met bluetooth. Het slimme stopcontact kijkt of de (telefoon van) van de ouder in de kamer is. Zo niet gaat de stroom eraf. Met dezelfde techniek kan Crownstone ook standby-verbruik reduceren, lampen dimmen en van alles binnenshuis of binnen bedrijven automatiseren. De eerste 3.000 modules zijn in productie en ook al grotendeels verkocht of gereserveerd.

5. Newatt helpt Braziliaanse supermarkten aan duurzame winst

In Brazilië stegen de kosten voor stroom in 2015 met 51 procent, zegt CTO Lucas Coelho Figueiredo van Newatt. “Dat hakt er bij bedrijven die opereren met kleine marges stevig in.” De energiekosten voor retailers zijn bijna gelijk aan de jaarwinst, een stijging in de kosten voor stroom en warmte brengt de hele businesscase van een supermarkt in gevaar. Voor retailketen Mart Minas installeerde Newatt simpele verbruiksmeters en een software as a service-platform dat vestigingsmanagers handelingsperspectief geeft om de energiekosten te drukken en de winstmarge te behouden. Nu is de EU aan de beurt.

Morgen de mijlpalen van de andere vijf deelnemers aan de Smart Energy Accelerator 2016.

Imagecredit: Jarmoluc, via Pixabay Public Domain (Cropped)

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. 08 jul 2016

    […] Lees hier de mijlpalen van de andere vijf deelnemers aan de Smart Energy Accelerator 2016. […]

  2. 08 jul 2016

    […] dit programma presenteerde woensdag 6 juli 2016 de mijlpalen van 100 dagen keihard werken. Bekijk deel 1 en deel 2 van ons verslag over de Rockstart […]

  3. 12 jul 2016

    […] Sympower – Verduurzaamt energienetten met effectieve vraagsturing. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.