Nieuwste Franse kerncentrale geladen en bijna klaar voor de start

JKremona, via Wikimedia Creative Commons

Het Franse energieconcern EDF heeft haar nieuwste nucleaire aanwinst voor het eerst geladen met brandstofelementen. De kernreactor Flamanville 3 sluit naar verwachting nog deze zomer aan op het Franse elektriciteitsnet.

1600 megawatt atoomstroom

EDF besloot in oktober 2004 om bij Flamanville, aan de Franse noordwestkust, een derde kernreactor te bouwen. Bij de start van de bouw in 2007 was de verwachting dat de reactor in 2012 in bedrijf zou komen.

Verschillende kleine en grote oepsjes, een Japanse kernramp en een wereldwijde pandemie veroorzaakten grote vertragingen en budgetoverschrijdingen. Het oorspronkelijke budget was €3,3 mrd maar in juli 2020 raamde de Franse Rekenkamer de totale kosten op €19,2 mrd. EDF zelf hield het in een update van december 2022 overigens op €13,2 mrd.

Hoe dan ook, voor het eerst sinds 2000 komt dit jaar nieuw nucleair vermogen in gebruik in Frankrijk. Als het meezit, draait Flamanville 3 tot ver voorbij de helft van deze eeuw. De door de nieuwe reactor geproduceerde emissievrije elektriciteit zal omgeslagen over die periode dan prima betaalbaar zijn, en is ook beschikbaar als het windstil en bewolkt is.

Net als Nederland is Frankrijk al jaren van plan om nieuwe bouwprojecten voor kernenergie te starten. Sinds 2019 heeft Frankrijk de ambitie om 6 nieuwe kernreactoren te bouwen. Begin 2024 is die ambitie opgehoogd naar 14 nieuwe reactoren. Net als in Nederland ging het verhogen van de nucleaire ambitie vooralsnog ook in Frankrijk helaas niet gepaard met het concreter maken van de initieel aangekondigde nieuwbouwplannen.

Hieronder een item van Nieuwsuur naar aanleiding van de opgehoogde Nederlandse ambities met kernenergie, met beelden van de vorig jaar geopende Finse kernreactor Olkiluoto 3 die is gebouwd volgens hetzelfde ontwerp als Flamanville 3.


Bron: World Nuclear News / Imagecredit: JKremona, via Wikimedia Creative Commons

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Matthijs Kunenborg schreef:

  Beste Thijs,

  Ik waardeer het erg dat je als kernenergie-enthousiast probeert zo objectief mogelijk naar kernenergie te kijken. Een verademing.

  Toch enige puntjes van kritiek.

  “De door de nieuwe reactor geproduceerde emissievrije elektriciteit zal omgeslagen over die periode dan prima betaalbaar zijn”

  Betaalbaar zal het zeker zijn, maar hoogstwaarschijnlijk wel duurder dan zon + wind + opslag.

  “en is ook beschikbaar als het windstil en bewolkt is”

  Ook dat klopt, maar dat voordeel is zeer gering. Zoals je zelf al eens geschreven en aangetoond hebt, staan kerncentrales zoveel mogelijk aan. Je suggereert dat een kerncentrale helpt om dalen in de productie van zon + wind op te vangen. De realiteit is echter dat de opslag die nodig is om pieken en dalen op te vangen, nauwelijks minder zal zijn met de inzet van enige kerncentrales.

  Uiteraard blijft de grote showstopper – wat mij betreft – het nucleaire afval.

 2. Will Eisinga schreef:

  20 jaar bouwtijd. 2004 tot 2024. Bouwkosten van 3 miljard naar 20 miljard. Daar zijn niet in berekend de afbraakkosten en opruimkosten. Lees opruimkosten Windscale, Sellafield UK 450 miljard. Opruimkosten TsjernobilAls het oorlog wordt, en dat wordt het, zal Flamand Kerncentrale de eerste zijn die getroffen wordt. Misschien volgend jaar al. Dan moet de hele Regio ontruimd worden. kosten Fukushima tussen 385 miljard en 540 miljard. Handboek van Oorlog. Schakel alle energiecentrales uit. gebeurt nu in de Ukraine. gebeurt straks ook in Frankrijk Flamandville. The Guardian Artikel. UK nuclear waste cleanup operation could rise to 260 billion Pound. dat is ongeveer 300 miljard euro opruimkosten in de UK.
  ik heb al 12 jaar zonnepanelen, 12.000 kWh voor 2 huizen, Inductiekoken en LG Therma V 60 graden Warmtepomp. contract met Greenchoice Zon en Wind. Al 12 jaar geen Gas. Geen Kernenergie. : )

 3. Ernst Holst schreef:

  Opvallend in dit verhaal zijn wat mij betreft de enorme verhoging van de initiële kosten. Van 3,3 naar 13,2 miljard, betekent exact een factor 4 maal de oorspronkelijk geraamde kosten. 300 procent dus. En als het inderdaad om de 19,6 miljard euro van de Franse Rekenkamer zou gaan, dan hebben we het zelfs over praktisch een factor 6, oftewel zo’n 500% kostenoverschrijding.

  Tweede punt is de enorme vertraging in de oplevering. 12 jaar maar liefst bovenop de geplande 5 jaar. Daar kan de corona-crisis natuurlijk niet meer dan een beperkte rol in hebben gespeeld. En crises doen zich de laatste jaren in toenemende mate voor, dus zou je daar best van te voren al een factor van kunnen includeren in je verwachtingen.

  Doorgerekend naar de Nederlandse situatie zou dat betekenen dat de 4 ‘geplande’ centrales niet 2,5 miljard, maar al gauw 10 miljard per stuk gaan kosten en dat de bouw, als die al rond 2030 kan starten alsnog pas rond 2045 zal zijn voltooid. Feitelijk te laat om dan nog substantieel bij te dragen aan reductie van de opwarming. Om daar een bijdrage aan te leveren moet fossiel tegen die tijd namelijk al zo goed als uitgefaseerd zijn.

  Verder natuurlijk het nog altijd onopgeloste probleem van transport en opslag van het nucleaire afval en niet te vergeten de kostbare, jarenlange uitfasering en afbraak na afloop van de levensduur van de centrales. Enorme kosten waar we volgende generaties mee opzadelen. Er voor het gemak van uitgaande dat die generaties ook dan nog in een voldoende stabiel en welvarend land leven, waar die kosten gedragen en organisatie uitgevoerd kunnen worden. Kijk naar de huidige politieke chaos en aanhoudend onvermogen om grote maatschappelijke en ecologische crises te bezweren en je mag hier wat mij betreft op zijn minst grote vraagtekens bij plaatsen.

  Waar naar mijn mening ook te weinig rekening mee wordt gehouden, is het risico in lage delen van Nederland voor overstromingen ten gevolge van de combinatie van een versneld stijgende zeespiegel en heviger wordende extremen bij stormen (t.g.v. de snelle opwarming van de oceanen). We mogen ook daarin weer meewegen dat politieke stabiliteit in Nederland in de huidige tijd van grote veranderingen verre van gegarandeerd is en dat het dan ook maar de vraag is of Nederland zich blijvend goed zal weten te verdedigen tegen overstromingsgevaar. Wat mij betreft daarom ook grote vraagtekens bij zowel veiligheid als duurzaamheid van de Nederlandse nucleaire ambitie.

 4. Toon schreef:

  De vraag is eigenlijk of we nog in die oude en dure techniek moeten investeren. Oud ja, want essentieel is er niets veranderd aan het concept van de kerncentrale. Deze nieuwe heeft hetzelfde principe als de 50 jaar oude centrale van Borssele. Wat meer vermogen en efficientie, betere en snellere overwaking van het proces, een core catcher, meer (passieve) veiligheid, wat absoluut noodzakelijk is. Maar er zijn nieuwe systemen waarbij deze veiligheid is ingeschreven in een ander concept en waardoor deze centrales veel goedkoper beloven te worden. Ik ben een absolute fan van het dual fluid kerncentrale concept. De theoretische modellen zijn door verschillende instanties meervoudig geverifieerd. In 2026 hebben we een fysische proof of concept centrale. Is het wel wijs te investeren in het oude concept als er iets revolutionairs voor de deur staat.https://dual-fluid.com/

 5. Crispijn van Sas schreef:

  Voor 19miljard kun je 7.000.000 megawatt aan zonnestroom bijbouwen! Ik hoef verder niet te motiveren waarom kernfissie op deze manier totale onzin is.

  • Matthijs Kunenborg schreef:

   Het is echter wel zo netjes om bij een vergelijking alle systeemkosten mee te nemen, zoals opslag en het elektriciteitsnetwerk.
   In dat geval is kernenergie niet zo heel veel duurder, maar zadelt je wel op met een afvalprobleem van 350 – 100.000 jaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.