Zonnevliegtuig voltooit wereldreis; 3D-printer naar Duitsland

Si2, via Solar Impulse

Een snelle greep uit de duurzame pers- en nieuwsberichten. In deze editie o.a. Solar Impulse de wereld rond op zonnestroom en accu’s, lichtgewicht 3D-prints in Duitse auto’s en waterkracht voor Sierra Leone.

1. Zwitsers wereldvliegtuig op zonne-energie terug in Abu Dhabi

In maart 2015 vertrok het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. Vannacht (26 juli 2016) zette piloot André Borschberg het toestel opnieuw aan de grond in Abu Dhabi. Daarmee voltooide hij een baanbrekende reis om de wereld, met als hoogtepunt de onafgebroken solovlucht van 142 uur tussen Japan en Hawaii. Binnen tien jaar verwacht het team passagiersvluchten op zonne-energie.

2. Duitse miljoenenorder voor 3D-metaalprinter uit Eindhoven

De Eindhovense startup Additive Industries heeft een van zijn 3D-printers verkocht aan een Duitse autobouwer. Dat melden de oprichters aan het FD. Om welke fabrikant het gaat moet nog even geheim blijven maar de deal ‘loopt in de miljoenen’. De MetalFab1 is volgens Additive Industries de eerste 3D-printer die metalen objecten in serie kan produceren. Airbus maakt met zo’n printer al lichtgewicht vliegtuigonderdelen.

3. Gelderse ondernemers mikken op Afrikaanse waterkracht

Ingenieursbureau Witteveen+Bos bestudeert voor Donald Keus en Wouter Kreuwel (Riverblade) de haalbaarheid van verschillende waterkrachtprojecten in Sierra Leone. Slechts 10 procent van dit land beschikt nu over elektriciteit en met de Nederlandse rivierturbine Oryon Watermill hopen Keus en Kreuwel dit percentage op te schroeven. Uit een voorstudie bleek een potentieel van ±380 megawatt Run of the river-waterkracht in Sierra Leone.

4. Snelladen bij Fastned nu net zo goedkoop als traagladen thuis

Bij de laadstations van Fastned kunnen elektrische rijders vanaf nu voor € 0,19 per kilowattuur bijladen. Dit tarief geldt voor abbonementhouders die bovenop de kilowattuurprijs maandelijks € 24 betalen. Daarmee is snelladen nu grofweg even duur als laden op de eigen oprit. Bij Fastned is de accu alleen al binnen 20 minuten grotendeels vol, terwijl dat thuis al snel de hele nacht duurt. Bovendien heeft driekwart van de Nederlandse volgens Michiel Langezaal, oprichter van Fastned, helemaal geen eigen oprit. Voor die doelgroep zijn de inmiddels 51 laadpunten langs de snelwegen sowieso een uitkomst.

5. The Governator jaagt Chinezen terug het vegetarisme in

Met de Chinese levensstandaard gaat het de goede kant op. Daarmee neemt ook de vleesconsumptie van de 1,4 miljard Chinezen toe en dat kan de wereld eigenlijk niet aan. De Chinese overheid roept zijn bevolking via een update van de ‘voedselpagode’ (de Chinese schijf van vijf) op om de inname van vleesproducten te halveren, tot 40 à 75 gram de neus per dag. Arnold Schwarzenegger is opgetrommeld om de boodschap kracht bij te zetten.

Imagecredit: Solar Impulse

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.