Mooi, nog altijd animo voor subsidievrije exploitatie offshore wind

Nicholas Doherty, via Unsplash Public Domain

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft ‘meerdere aanvragen’ ontvangen op de aanbesteding voor de subsidievrije realisatie en exploitatie van het offshore windpark Hollandse Kust Noord.

Ondanks lage stroomprijzen en onzekerheid

Al begin maart 2020 luide branchebrancheorganisatie NWEA de noodklok: ‘Vraagsturing is keihard nodig. Zonder elektrificatie in de industrie kunnen de tot 2030 geplande subsidievrije windparken niet uit’. Destijds lokte de weigering een hand te schudden nog gefronste wenkbrauwen uit.

Vrij kort daarop drong door wat de impact van de coronacrisis op de economie en op klimaatbeleid kon zijn. Het Zweedse energieconcern Vattenfall, winnaar van de twee meest recente aanbestedingen voor windparken in de Nederlandse Noorzee, trok zich vanwege de economische onzekerheid begin april terug uit de tender voor het project Hollandse Kust Noord.


700 tot 750 megawatt subsidievrije windstroom

Vandaag (1 mei 2020) was de deadline voor gegadigden om in te schrijven op dit project. Zonder namen te noemen, maakt de RVO bekend dat zich meerdere gegadigden gemeld hebben. Onder hen vrijwel zeker het Deense Ørsted en vermoedelijk ook Shell en Eneco. De RVO neemt 13 weken de tijd om de plannen van de inschrijvers te beoordelen. In de zomer gaat de opdrachtgever over tot gunning van de realisatie voor het 700 tot 750 megawatt sterke windpark.

Hoogspanningsnetbeheerder Tennet realiseert de aansluiting op het landelijke elektriciteitsnet. Net zoals voor de eerdere 4 offshore projecten waarvoor de basis is gelegd in het Energieakkoord van 2013, is dat ook in dit geval geen verkapte subsidie.


Bron: RVO / Imagecredit: Nicholas Doherty, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.