Beste klimaatsceptici, kan het niet nog een tikkeltje sceptischer?

Elena Koycheva, via Unsplash Creative Commons

Als ruim 90% van de experts op een vakgebied een hypothese onderschrijft, is er een grote kans dat de hypothese in kwestie hout snijdt. Of er is sprake van tunnelvisie. Of van Noord-Koreaanse toestanden. Of van een complot.

Niets mis met klimaatscepsis

Een kritische houding jegens zo’n sterke consensus is logisch en belangrijk. Zeker als het vakgebied in kwestie zo complex is als het mondiale klimaat. Zeker als de consequenties van de consensus zo ingrijpend zijn.

Consensus heeft tenslotte eerder de plank flink misgeslagen. Er was een tijd waarin de consensus heerste dat de wereld plat was, of dat alle dieren door god geschapen zijn. Kritische denkers als Galileo en Darwin brachten ons op het juiste spoor.


Wil de echte Galileo Galilei van de klimaatwetenschap opstaan?

Net als in de tijd van Galileo en Darwin kan het zo zijn dat ook de klimaatwetenschap iets wezenlijks over het hoofd ziet – of onder de pet houdt. Het kan zo zijn dat je tante of een politicus het beter weet dan de hele klimaatwetenschap samen.

De consensus houdt helaas stevig stand

En toch, er is een vrij grote kans dat dat niet zo is. We leven niet meer in tijd van Galileo of Darwin. De kerk legt niet langer de consensus op. Iedereen kan de wetenschap controleren en mag de wetenschap uitdagen.

Dat gebeurt dan ook. Al decennialang staat de klimaatwetenschap vol in de aandacht. Al decennia pogen kritische denkers gaten te prikken in de klimaatconsensus. Succesvol is dat nog nauwelijks geweest. Althans, niet qua nieuw wetenschappelijk inzicht. De hypothese dat wij het klimaat waarvan we afhankelijk zijn fors verstoren, houdt helaas moeiteloos stand.


De consensus slik je niet voor zoete koek, waarom klimaatscepsis wel?

Electoraal is de nieuwe golf van klimaatscepsis wel een groot succes. Met kritisch denken heeft dat echter niets te maken. De kritische denker van vandaag lijkt zo druk met kritisch zijn dat hij vergeet te denken. Zonde. Zo word je nooit een Galileo.

Wees echt kritisch, check ook je scepsis

Net zoals je vandaag de wetenschappelijke claims kritisch kunt napluizen, kan dat ook met de claims van columnisten, politici of je tante die beweren dat de klimaatwetenschap ons voor de gek houdt.

Doe dat nu eens. Denk eens echt kritisch. Het zal je als kritisch denker toch niet gebeuren dat je halfzachte klimaatclaims papegaait die al lang en breed weersproken zijn? Terwijl je dat op je telefoon binnen een minuut had kunnen checken?

Google eens of vulkanen inderdaad bij één uitbarsting meer CO2 uitstoten dan de hele westerse wereld in een jaar. Kijk eens een filmpje dat uiteenzet hoe de zonne-activiteit, de stand van de aardas en het aardmagnetisch veld invloed hebben op het klimaat. Beredeneer eens hoe de stijgende CO2-concentratie in de atmosfeer volledig verwaarloosbaar kan zijn maar tegelijkertijd toch ontzettend waardevol voor plantjes.

Het is even slikken maar op vrijwel alle klimaatsceptische claims heeft de wetenschap al jaren een passend en goed onderbouwd antwoord. Inmiddels zijn die antwoorden ook relatief toegankelijk te raadplegen. De Youtube-kanalen Hot Mess en Global Weirding leggen bijvoorbeeld in korte video’s uit waar de meest gangbare misverstanden over het klimaat vandaan komen. Skeptical Science heeft nog veel meer claims geanalyseerd en ook de Nederlandse blog Klimaatverandering haalt op begrijpelijke wijze de angel uit vele alternatieve verklaringen van klimaatverandering.

Het kan zijn dat ook aan deze weerleggingen iets schort. Duik daar dus vol in. Blijf vooral sceptisch. De nieuwe Galileo zijn is hard werken. Laat je niet voor de gek houden. Zeker niet door een dorpsgek die zelf claimt de nieuwe Galileo te zijn.


Imagecredit: Elena Koycheva, via Unsplash Creative Commons

Dit vind je misschien ook leuk...