Vernieuwd Thialf energieneutraal met 5.000 zonnepanelen

Update: Schaatsstadion Thialf in Heerenveen is na een grote verbouwing klaar voor het schaatsseizoen. De laatste innovaties op het gebied van ijs zijn doorgevoerd maar ook qua energiehuishouding is het stadion klaar voor de toekomst. 

Grootste sportzonnedak van Nederland

In 1986 was Thialf de tweede schaatsbaan ter wereld met een dak erop. In de recente jaren gingen er even stemmen op voor een nieuwe schaatstempel bij Almere maar in 2014 is besloten om in plaats daarvan Thialf volledig te vernieuwen en te verduurzamen.

Sinds februari 2015 is het Friese topsportcomplex in verbouwing en deze herfst krijgt het stadion een groot zonnepanelendak. In 2017 is het ‘nieuwe Thialf’ echt helemaal af. In de tussenliggende winters is het stadion desondanks gewoon bruikbaar. “We zijn er samen met het bouwteam in geslaagd om de ambities van de snelste laaglandbaan ter wereld in een concreet ontwerp vast te leggen”, zegt Willem Jan van Elsacker, directeur van Thialf. “Het is een ontwerp waarin topsport en beleving centraal staat, maar ook veel aandacht is voor duurzaamheid en innovatie.”

Update 25 oktober 2016: Video boven dit artikel toegevoegd (verder geen wijzigingen).

Dubbele wanden voor 50 procent energiebesparing

In 2015 kreeg Thialf een nieuwe ijsvloer en nieuwe koelmachines. Het energieverbruik om de ijsbaan zelf in wedstrijdconditie te houden is daarmee al sterk gedaald. Dit jaar is er hard gewerkt om de schil van het stadion te verruimen en weer op tijd gebruiksklaar te maken voor de wedstrijden van komend schaatsseizoen. Het vernieuwde Thialf heeft nu een moderne gevel met daarbinnen een glazen wand. De dubbele isolatie tussen de ijsvloer en de buitenlucht draagt bij aan een energiebesparing van 50 procent ten opzichte van het originele Thialf.

In november 2016 is Thialf weer open voor publiek maar tot die tijd gaan de werkzaamheden stug door. In oktober komen er 5.000 zonnepanelen op het dak van de schaatshal. Daarmee heeft Thialf volgens energiepartner Nuon het grootste zonnedak op een sportstadion in Nederland. Die titel zal Thialf overigens weer snel afstaan aan de Amsterdam Arena, waarop het energiedak binnenkort verdubbeld van 4.000 naar 8.000 zonnepanelen.

Het zonnedak van 1,35 megawatt voorziet in 25 procent van de huidige energiebehoefte van het vernieuwde Thialf. Na schaatsseizoen 2016/17 voert aannemer Ballast-Nedam opnieuw werkzaamheden aan de schaatstempel uit. Uiteindelijk is het streven om Thialf met verregaande optimalisatie van de ijsmachines en met andere energiebesparingstechnologie per 2020 volledig energieneutraal te maken.

Bron: Thialf, Nuon, Ballast-Nedam / Imagecredit: Thialf

 

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.