Verhelderende platen over de uitdagingen in de warmtetransitie

Laetitia Ouillet, Hugo Biersma & Flatland Agency

Gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen is slecht voor milieu, klimaat en luchtkwaliteit en tegenwoordig ook kostbaar. Uiteindelijk moeten we het allemaal zonder aardgas stellen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Red de Wijkaanpak

Om de energietransitie in woningen, bedrijven en maatschappelijk vastgoed in goede banen te leiden, is de afgelopen jaren ingezet op de Wijkaanpak.

Juist die Wijkaanpak komt niet van de grond, stellen ervaringsdeskundigen Laetitia Ouillet en Hugo Biersma. “Gemeenten willen alle bewoners en organisaties helpen maar dit lukt ze niet. Ze verzanden in een woud van subsidies en regels”, schrijven zij op Reddewijkaanpak.nl. “Er is genoeg geld maar de uitvoering wordt door het Rijk te moeilijk gemaakt. Hierdoor komt de ondersteuning (geld, kennis en praktisch) niet bij hen die deze hardst nodig hebben.”

Om de politiek en alle andere betrokkenen bij de warmtetransitie in de wijk duidelijk te maken waar de praktijk schuurt met de theorie hebben Ouillet en Biersma twee mooie en verhelderende praatplaten gemaakt:

  • Een over de verschillende doelgroepen en de complexiteit in de wijkgerichte aanpak (PDF)
  • Een specifiek over de uitdagingen en risico’s bij het ontwikkelen van collectieve warmteprojecten (PDF)

Beide zijn beschikbaar onder Creative Commons, dus inlijsten en ophangen in het gemeentehuis of wijkcentrum kan én mag.Bron & Imagecredit: Laetitia Ouillet, Hugo Biersma & Flatland Agency

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Will Eisinga schreef:

    Van het gas af in een paar stappen. Begin bijvoorbeeld in de keuken. Wat is er nodig voor een keuken zonder gas. Begin met. Inductiekoken. 200 euro. Smart inductie, stekker erin Klaar. Koken zonder gas. Het volgende. Warmwater in de keuken…….Close in Boiler onder het aanrecht. Wahlbach bij Hornbach. 129 euro. Zelf installeren. goedkoop gemakkelijk. Keuken zonder gas is klaar. probeer maar. Dan de Badkamer. Voor de Badkamer een Badkamerboiler 50 liter, Wahlbach bij Hornbach. 189 euro. Zelf installeren. badkamer zonder gas voor 189 euro. Klaar. Warm water klaar, koken klaar. geen gas meer nodig. Voor de verwarming 2 Ventilatorkacheltjes. 35 euro per stuk. 70 euro. stekker erin. klaar. Werkt goed. 22 graden in de woonkamer/ keuken. probeer maar. Klaar is je huis zonder Gas. All Electric. Voor Zonnepanelen bel je Hallo Stroom. dat is gratis. Stroom van het Dak. Nou, zo heb ik het. Wat vind je dervan. De warmtepomp hoeft niet meer aan. we hebben al 11 jaar geen gas. geen gasnet geen warmtenet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.