Elke dag warme truiendag, ook in 2014

Trek een warme trui aan en de thermostaat kan een paar graden lager. Hiermee bespaar je direct op energie, CO2-uitstoot en centen. Kun je leven met een kamertemperatuur van 18° in plaats van 20° dan scheelt dat tot bijna 15% gasverbruik per jaar. Kleine moeite, grote winst.

Update 5 februari 2014 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 8 februari 2013):

Warme Truiendag editie 2014 wordt komende vrijdag gevierd. Een prima initiatief om mensen weer even te herinneren aan wat volkomen logisch is: Kleed je naar gelang het weer. In de winter een warme trui, in de zomer een comfortabele polo.

Het hele jaar door strak in nagenoeg hetzelfde pak naar kantoor ziet er goed uit maar een iets flexibelere dresscode kan ook prima smaakvol zijn. Een setje mooie truien kan het hele stookseizoen mee. Wanneer we dat met zijn allen eindelijk beseffen organiseren we ter herinnering aan de ooit zo normaal gevonden bejaardenhuistemperaturen op kantoor vanaf dan lelijke truiendag (naar Amerikaans voorbeeld). Natuurlijk met een royale borrel, betaald uit een fractie van de bespaarde stookkosten.

//Einde update.

Simpele energiebesparing met behoud van comfort

Vandaag is het warme truiendag. Op dit awareness-feestje van GreenChoice en het Klimaatverbond wordt iedereen gevraagd de verwarming een tandje lager te zetten. Een veel zinvoller initiatief dan het vooral symbolische Earth Hour. Maar hoe belangrijk bewustwording ook is, simpele dingen moet je eigenlijk gewoon elke dag doen.

In mijn tochtige studentenhuis dat sinds de bouw rond 1910 nauwelijks onderhoud heeft genoten is het elke dag warme truiendag. We betalen zelf voor gas, water en licht en dan leer je als arme student als vanzelf verantwoord met energie om te gaan.

Als je wil wen je snel aan een lagere temperatuur

Op het zolderkamertje waar dit verhaal wordt geschreven schommelt de temperatuur in de wintermaanden zo tussen de 11 en de 16 graden. Het is even een paar dagen wennen maar daarna gaat het prima en is de besparing aanzienlijk.

Nu realiseer ik me dat ik hierin een uitzondering ben – met mijn fysiek ruil ik met liefde het hele stookseizoen in voor een paar dagen airco in een hittegolf – maar ik ben er van overtuigd dat iedereen kan functioneren bij een temperatuur van 18 of 19 graden. Neem dus deze simpele stap. Niet alleen voor je portemonnee maar ook zodat ik niet zit te zweten als ik op bezoek kom;).

Meer info: Warmetruiendag.nl
ImageCredit: mmmarieke @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ivo schreef:

    Haha lekker stukje hoor thijs.
    Maar ook serieus volgens mij een erg goed idee om de temperatuur niet boven de 20 graden uit te laten komen. Persoonlijk merk ik een duidelijke relatie tussen temperatuur en productiviteit, hoe warmer hoe luier ik word (uiteraard met een minimum waaronder warm blijven eerste prioriteit is).

  1. 08 mrt 2018

    […] een dikke trui kan de thermostaat zo een graadje lager. Daarmee bespaar je al snel 5% op je […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.