Australische zonnestroom via kabel van 4.200 km naar Singapore?

Sun Cable
Opnieuw relevant: 25 oktober 2021 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 3 augustus 2020
Het megalomane plan voor de levering van zonnestroom uit Australië aan Singapore groeit en haalt belangrijke vergunningen en partners binnen. Sun Cable beoogt nu een zonnepark van 17 tot 20 gigawatt en een accu van 36 tot 42 gigawattuur, ruwweg een verdubbeling van de cijfers zoals genoemd ten tijde van het originele bericht. Daarnaast is de goedkeuring van Indonesië voor het zeekabeltraject binnen en zijn nog eens 5 serieuze partners aangehaakt voor de realisatie, die in 2023 zou moeten starten. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 3 augustus 2020.

Projectontwikkelaar Sun Cable beoogt om in Australië een zonnepark van liefst 10 gigawatt te bouwen, voor stabiele levering van elektriciteit aan Singapore. In 2027 zou de eerste zonnestroom de reis van 4.500 kilometer moeten maken.

Ruimte voor panelen is niet overal schaars

Singapore is zonnig, heeft een oppervlakte van 726 vierkante kilometer en 5,7 miljoen inwoners. Australië is nog zonniger, heeft een oppervlakte van 7.700.000 vierkante kilometer en 25 miljoen inwoners.

Dat grote verschil is de basis onder het idee van Sun Cable. Met 10 gigawatt aan zonnepanelen verwacht Sun Cable jaarlijks 20% van het elektriciteitsverbruik van Singapore te leveren. In Singapore zelf zou zo’n zonnepark 20% van het complete land beslaan, 4.500 km verderop betreft de benodigde 120 vierkante kilometer ‘slechts’ 0,0016% van het Australisch grondgebied.

“In een wereldeconomie waar de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt moet blijven, zou Australië tot de winnaars moeten behoren”, zegt Mike Cannon-Brookes, techmiljardair en een van de eerste investeerders in Sun Cable. “Dit is een ontzettend spannend project, met een potentieel dat de wereld kan veranderen. Als we dit voor elkaar krijgen, heeft Australië een nieuwe exportindustrie te pakken.”


Hoe reëel is een onderzeese kabel van 4.500 kilometer naar Singapore?

Megalomaan omdat het niet anders kan

In 2019 installeerde heel Australië in totaal 6,3 gigawatt (GW) aan zonnepanelen in parken en op daken. Een zonnepark van 10 GW, te bouwen voor 2027, is op zichzelf dus een gigantisch maar niet ondenkbaar project.

Ook een zeekabel van 4.500 kilometer is nog nooit gebouwd maar valt net binnen het denkbare. De NorNed-kabel tussen Groningen en Noorwegen is met 580 km en 0,7 GW waarschijnlijk nog grootste ter wereld. Sun Cable mikt op een kabel van 2,5 GW om de elektriciteit naar Singapore te transporteren. Dat is dus 3,5 keer de transportcapaciteit en 8 keer de lengte van de NorNed-kabel, die echter al wel sinds 2008 operationeel is.

Dat Sun Cable het beoogde zonnepark van 10 GW koppelt aan een kabel van ‘slechts’ 2,5 GW hangt weer samen met het cruciale derde en meest megalomane maar toch nog steeds denkbare aspect van het project; een accu met een opslagcapaciteit van 20 tot wel 30 gigawattuur, zo’n 20 keer groter dan de grootste accuprojecten nu in aanbouw.

De geraamde totale projectsom – zonnepanelen, kabel en accu samen – komt uit op zo’n $20 mrd. Het lastige is dat Sun Cable niet even kan oefenen met een wat bescheidener project. Het heeft geen zin om een zeekabel van deze lengte met een kleiner vermogen te ontwikkelen. Omdat de zeekabel noodzakelijkerwijs enorm kostbaar is, is een hoge benutting cruciaal. Een hoge benuttingsgraad met zonnepanelen is enkel haalbaar met een overcapaciteit aan opwek en een enorme accu.


Serieus genoeg om niet langer te negeren

Toen ik voor het eerst van Sun Cable hoorde, dacht ik aan een mooie grap. Toen Cannon Brookes en mede-investeerders in november 2019 tientallen miljoenen kiepten, dacht ik aan een mooie gok. Toen Sun Cable in mei 2020 een specialist contracteerde om het traject van de zeekabel in kaart te brengen, dacht ik aan een mooie stap.

Hopen, hopen, hopen dat dit lukt

Nu ook de lokale overheid van het Noordelijk Territorium en de landelijke overheid zich achter de Australian-ASEAN Power Link (AAPL) scharen, denk ik aan een mooi project.

Of de link tussen Singapore en Australië ooit tot stand komt, blijft spannend. Of Sun Cable de partij zal zijn die dit project naar de eindstreep brengt, blijft spannend. Of er geld valt te verdienen met een project van deze omvang, waarbij van alles mis kan gaan, blijft spannend. Maar dat is de grap met de energietransitie, het is allemaal spannend. Het idee om gigantische volumes hernieuwbare energie per kabel tussen continenten te verplaatsen, is te goed om niet ten minste een keer te proberen.

En oefenen mag en kan natuurlijk wel. Het hoeft echt niet direct intercontinentaal. Het is over zee bijvoorbeeld een kleine 2.000 km van Rotterdam naar Portugal, waar zonnestroom zeker zo goedkoop is als in Australië. Lijkt me een buitenkans voor elk olieconcern dat zichzelf wil herontdekken als een wereldspeler in emissievrije elektriciteit. Wie durft?


Bron: Sun Cable / Imagecredit: Sun Cable

Dit vind je misschien ook leuk...