1.000 megawatt windenergie tegen 2,9 ct/kWh in Turkije

Siemens

Het Duits-Spaanse SiemensGamesa heeft in Turkije de aanbesteding voor 1 gigawatt aan windturbines gewonnen. Per kilowattuur (kWh) windstroom betalen de Turken slechts 3,48 dollarcent (2,94 eurocent). 

Wind half zo duur als zon in Turkije

De Turkse regering heeft 7 locaties aangewezen voor de realisatie van verschillende windparken. SiemensGamesa werkt de komende 3 maanden uit waar het zijn turbines precies zal plaatsen.

Onderdeel van de deal is dat SiemensGamesa minimaal 65 procent van de windturbines in Turkije produceert. De verwachting is dat de eerste windturbines onder de deal in 2019 operationeel zijn. Het consortium van SiemensGamesa en lokale partners ontvangt daarna 15 jaar lang $ 34,80 per opgewekte megawattuur.

In maart 2017 sloot Turkije ook al een deal voor 1.000 megawatt zonne-energie. Het Turks-Koreaanse consortium Kalyon-Hanwha won deze tender, tegen $ 69,90 per megawattuur. Al ruim een kwart van de elektriciteit in Turkije is hernieuwbaar. De belangrijkste bron is waterkracht, wind, zon en geothermie dekken samen ruwweg 5 procent.

Oplopende politieke spanning geen bezwaar

De politieke botsingen tussen vooral Duitsland en Turkije zitten de handel vooralsnog niet in de weg. Het Spaans-Duitse fusieconcern SiemensGamesa versloeg met zijn winnende bod liefst 3 Duitse concurrenten: Nordex, Senvion en Enercon.

Ook het Deense Vestas en Amerikaanse GE lieten zich niet afschrikken door de oplopende conflicten tussen Turkije en de EU.

Bron: Gulf Times, Daily Sabah / Imagecredit: Siemens


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.