SheerWind Invelox oogst windenergie bij lage windsnelheden

Het Amerikaanse bedrijf SheerWind heeft een nieuw type windturbine voorgesteld, waarmee energie is op te wekken bij veel lagere windsnelheden (Cut-in wind speed) dan de 10 tot 15 km/u die conventionele windturbines minimaal nodig hebben. Ipv de bekende drie wieken op een toren bestaat de Invelox windturbine uit een soort hoorn die de wind invangt en doorstuurt naar een kleinere turbine op de grond.

Hogere energieopbrengst dankzij Venturi-effect

Het concept werkt als een trechter en stuurt de wind van een groot oppervlak bovenin door een kromme pijp naar beneden. Ter hoogte van de relatief kleine turbine is de doorgang nog iets nauwer gemaakt, zodat de lucht er hier echt door geperst wordt. Het Venturi-effect dat zo wordt opgewekt zet een licht zuchtje wind naar verluid om in een stevige luchtstroom waaruit wel rendabel energie te winnen is.

Nu heb ik dit concept begin dit jaar al eens eerder bekeken en eerlijk gezegd zie ik er niet de gamechanger in die SheerWind zelf denkt te zijn. Inderdaad is het fijn dat in dit concept de turbine onderaan is geïnstalleerd; de afwezigheid van bewegende delen bovenin maakt het onderhoud makkelijker en vermindert tot op zekere hoogte ook de overlast van windenergie. SheerWind claimt verder dat de trechter mooier is dan gangbare windturbines. Kwestie van the eye of the beholder laten we maar zeggen.

Optimistische kostenplaatjes en prestatieclaims

Waar ik meer moeite mee heb zijn de voorgestelde prestaties van deze nieuwe manier om windenergie te oogsten. Sheerwind claimt verbeteringen in efficiëntie ten opzichte van conventionele windturbines van 81 tot zelfs 660%. Dat kan enkel gemeten zijn bij een windsnelheid waarbij de referentieturbine stil stond.

Windturbines hebben zich nu eenmaal te houden aan de natuurwetten. Dat dit model heel efficiënt lage windsnelheden in energie om kan zetten wil ik wel geloven maar dat daarmee ook nog (veel) geld valt te verdienen lijkt onwaarschijnlijk. Ik zie niet voor me hoe je met een dergelijke trechter tegen lagere kosten eenzelfde oppervlak kunt bereiken als dat een conventionele windturbine bestrijkt.

Dat de technologie zonder reserves is opgepikt in de afgelopen editie van Technisch Weekblad geeft wellicht aan dat ik het helemaal mis heb. Daarom in tweede instantie toch ook hier enige aandacht voor het concept dat denkt met gemak te kunnen concurreren met waterkracht en aardgasgestookte energiecentrales. Lijkt wat al te ambitieus maar ik hoop het van harte met ze mee.

Bron: Technisch Weekblad
ImageCredit:
SheerWind

 


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Arjan Kuit schreef:

    Het failissement van het bedrijf van de bedenker geeft al een indicatie van het succes van dit concept. Ik werd ooit gevraagd of ik interesse had in een technische job bij een Nederlandse tak van dit concept waarop ik heb laten weten dat ik er op grond van de tekeningen en uitleg geen brood in zag.
    A) een venturi geeft verliezen.
    B) Totale in de wind aanwezige energie gaat met de derde macht van de windsnelheid omhoog dus uit lage windsnelheden is vrijwel niets te halen.
    De toegezegde uitnodiging voor een ontmoeting met de bedenker voor beantwoording van eventuele vragen bleef na deze kritische noten dan ook achterwege.

  1. 18 mei 2016

    […] zoeken andere windondernemers het juist dicht bij de grond, met windturbines voor in de bebouwde omgeving. Om flexibeler te zijn voor snel wisselende windrichtingen tussen gebouwen, draaien deze […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.