Tesla’s ‘Big Battery’ in Australië groeit met 50 procent

Opnieuw relevant: 19 november 2019
Wegens succes vergroot: Het Franse Neoen, ontwikkelaar van energieprojecten, breidt de accucapaciteit van haar Hornsdale Power Reserve uit van 129 megawattuur (MWh) naar 193 MWh. Het vermogen van de installatie, beter bekend als de ‘Tesla Big Battery’, neemt toe van 100 megawatt (MW) naar 150 MW. Met de uitbreiding bevestigen Neoen en haar partners de waarde die het systeem toevoegt aan het elektriciteitsvoorziening in Zuid-Australië. Hieronder eerdere berichten over de Hornsdale Power Reserve.

Tesla’s ‘Big Battery’ heeft kwart van kostprijs al terugverdiend

De forse accu die Tesla – na een weddenschap van topman Musk – in Zuid-Australië heeft gebouwd, heeft de Franse ontwikkelaar Neoen € 56 mln gekost. De accu bracht sinds december 2017 € 15 mln op.

Binnen 3 jaar uit de kosten?

Update 21 september 2018: Energie-ontwikkelaar Neoen hoopt zijn groei te versnellen met een beursgang. In de prospectus staan interessante cijfers over de duurzame projecten die Neoen vandaag al in beheer heeft.

De beroemdste van die projecten is zonder meer de Hornsdale Power Reserve, beter bekend als de ‘Tesla Big Battery’. Dit project heeft zijn waarde de afgelopen maanden meermaals bewezen (zie onder meer de berichten hieronder) maar wat de accu met 129 megawattuur opslagcapaciteit en 100 megawatt vermogen gekost heeft was tot nu toe gissen.

Dankzij de beursgang van Neoen is het gokken voorbij. RenewEconomy spitte de prospectus door en vond een kostprijs van € 56 mln, ofwel € 434 per kilowattuur (kWh) opslagcapaciteit. Best een tikkie duurder dan de $ 250/kWh (€ 212/kWh) uit de weddenschap van Musk.

Toch een ontzettend goeie deal

De prospectus doet niet alleen uitspraken over de kosten maar ook over de opbrengsten van de Hornsdale Power Reserve. Neoen houdt altijd twee derde van het vermogen en een kwart van de opslagcapaciteit beschikbaar voor netwerkdiensten. Dit contract met de Zuid-Australische overheid levert Neoen tien jaar lang € 2,5 mln per jaar op.

Eerste van velen

Met de rest van de accu handelt Neoen op de ‘gewone’ elektriciteitsmarkt en de markt voor stabiliteit (frequency and ancillary services, FCAS).

Dat alles samen leverde Neoen in de eerste 7 maanden sinds de ingebruikname (december 2017) al ruim € 14 mln op. Als de Fransen deze mooie resultaten weten door te zetten, is het project al in 3 jaar uit de kosten. Niet gek dat er elders in Australië maar ook in de VS en Europa meerdere grote accu’s uit de grond gestampt worden. Vooral in combinatie met weersafhankelijke wind- en zonneparken is een accu voor projectontwikkelaars goud waard.

Eerdere berichten over de Hornsdale Power Reserve hieronder.


Falende kolencentrale laat ‘Tesla Megabattery’ opnieuw flink cashen

De gloednieuwe Hornsdale Power Reserve in Australië, beter bekend als ‘de grootste accu ter wereld’ of ‘Tesla Megabattery’, draait vooralsnog een topzomer en weet te scoren in de rol van leverancier én als ‘verbruiker’.

Update 21 januari 2018: De Hornsdale Power Reserve bewijst binnen een week opnieuw zijn nut en zijn verdienkansen. Dit keer als noodleverancier, nadat een kolencentrale van 530 megawatt abrupt en onaangekondigd uit bedrijf ging.

Daardoor schoten stroomprijzen omhoog tot pieken van AU$ 14.600 per megawattuur (€ 9.500/MWh). De accu was er natuurlijk als de kippen bij om te cashen bij dit absurde prijspeil. Hoewel de Australische politiek graag wijst naar wind en zon als oorzaak van de chaos moet vooral de conventionele energiesector eens goed in de spiegel kijken. Deze Australische zomer gaf er al 13 keer een kolencentrale onverwacht de geest. Pijnlijk.

Het oorspronkelijke bericht van 15 januari 2018 hieronder.


Zo verdiende ‘Tesla’s grootste’ AU$65.000 op een lome zaterdag

De Hornsdale Power Reserve had een heerlijke zaterdagmiddag: Urenlang cashen én bijladen tegelijkertijd.

Negatieve stroomprijzen tot AU$ 1.000/MWh

Accu’s zijn fantastisch gereedschap voor het elektriciteitsnet van de toekomst. De door Tesla gebouwde elektriciteitsopslag nabij het Zuid-Australische Hornsdale heeft zijn nut sinds de oplevering in december 2017 al meermaals bewezen.

Afgelopen weekend doken de stroomprijzen in Zuid-Australië door overaanbod van stroom flink onder nul. Urenlang moesten Australische elektriciteitscentrales negatieve prijzen tot -1.000 Australische dollar (€ 650) per megawattuur betalen om van de overcapaciteit af te komen. Voor de ‘grootste lithiumaccu ter wereld‘ een heerlijk moment om bij te laden.

Dubbel verdienen aan dezelfde overtollige stroom

De Hornsdale Power Reserve heeft een opslagcapaciteit van 129 megawattuur (MWh) en kan stroom terugleveren én opnemen met een vermogen van maximaal 100 megawatt (MW). De lithiumaccu reageert praktisch direct op prijssignalen en is conventionele kolen- en gascentrales daarmee altijd te snel af.

Zo kan de accu dubbel verdienen aan de inflexibiliteit van de huidige leveranciers in de markt: Eerst bij het opvangen van overschotten terwijl kolen- en gascentrales en windparken hun vermogen terugschakelen en vervolgens bij het aanvullen van tekorten als de fossiele capaciteit bij aantrekkende stroomvraag weer op gang moet komen.

Dubbel verdienen aan dezelfde accu’s

De oplettende lezer ziet in het grafiekje hierboven dat de accu slechts met maximaal 30 megawatt heeft bijgeladen toen de stroomprijzen 13 januari 2017 het (begrensde) minimum van AU$ 1.000/MWh bereikten. Dat is niet omdat Tesla en het Franse energieconcern Neoen, samen uitbaters van de accu, niet kunnen rekenen. Neoen heeft 70 procent van het vermogen gecontracteerd aan de Zuid-Australische overheid, welke op elk moment voor minimaal 10 minuten kan beschikken over dit vermogen om de frequentie op het elektriciteitsnet te bewaken.

Met de overige 30 megawatt aan vermogen en bijna 3 uur (117 megawattuur) aan opslagcapaciteit kan Neoen vrij handelen op de elektriciteitsmarkt. Afgelopen zaterdag harkte de accu zo tussen de AU$ 65.000 en AU$75.000 binnen. Een welverdiende beloning voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet.

Weddenschap van $ 50 mln of meer

De Hornsdale Power Reserve kwam het afgelopen jaar veel in het nieuws dankzij een (gewonnen) Twitterweddenschap van Elon Musk. De Teslatopman beloofde de accu binnen 100 dagen op te leveren. Anders zou hij gratis zijn voor de Zuid-Australische overheid. Later vertelde Musk dat er bij deze grap ‘$ 50 mln of meer’ op het spel stond.

Tesla heeft de accu gebouwd nabij de Hornsdale Wind Farm, een project van Neoen met 315 megawatt aan windturbines. Naast aan het contract met de overheid en de vrije stroomhandel verdient het Franse energieconcern dankzij de elektriciteitsopslag nu ook meer aan zijn eigen windstroom, die het nu voor betere prijzen kan verkopen.

Bron: AEMO, Twitter, Neoen / Imagecredit: Neoen, via Vimeo

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Michiel de Pooter schreef:

  Beste Thijs,

  Je bent wel erg enthousiast over de situatie in South Australia. Wat je er niet bij vertelt is dat SA de hoogste stroomprijzen ter wereld heeft…..

  • Thijs schreef:

   Meh, enthousiasme betreft de accu. Niet de situatie. Als prijzen AU$ 1.000 in de min gaan, is er natuurlijk iets goed mis in de markt. Deze accu is onderdeel van de oplossing. Zoek verder ook eens op goldplating voor een verklaring van het huidige prijsniveau.

   • Michiel de Pooter schreef:

    Onderdeel van de oplossing ? Zeker niet van een duurzame. Accu’s zijn pure verlengstukken van een onduurzaam, fossiel systeem met embodied energie van hier tot Tokyo. Zullen we het maar niet hebben over opschaling en supply lines van dergelijke dozen ? Misschien ook goed dat je je eens verdiept in ratio’s als net-energy en EROI’s.

   • Thijs schreef:

    De ERoEI van een windturbine kan de ESoEI van een lithiumaccu makkelijk hebben.

 2. Thijs,
  Je schrijft “….verdient het Franse energieconcern dankzij de elektriciteitsopslag nu
  ook meer aan zijn eigen windstroom, die het nu voor betere prijzen kan
  verkopen.”

  Mijn vraag, wegen die hogere prijzen voor windstroom op tegen de kosten van de batterij?
  En dat is natuurlijk gesubsidieerde wind stroom. Als je di eook weg laat, is het dan nog realistisch, windmolens met een accu?

  Is het dan niet slimmer, bedrijfseconomisch, om de windmolens stil te zetten, als de marktprijs te laag is?
  In Australie is er vast geen “voorrang voor duurzaam” Dus kunnen windmolens alleen echt economisch benut worden als stroomverbruikers ze voor eigen gebruik kopen, en alleen hun eigen stroom opwekken.

  • Thijs schreef:

   Elektriciteitsprijzen verschillen van kwartier tot kwartier in Australië. Een kleine verschuiving in de levering van de windstroom levert veel op. En let wel; deze accu staat er voor de netstabiliteit, arbitrage is een bijkomstigheid die de businesscase beter maakt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.