Windpark, zonnepark en accu delen één netaansluiting in Terneuzen

Shell

In de Kroegorspolder bij Terneuzen maken 3 partijen gebruik van dezelfde aansluiting op het elektriciteitsnetwerk van Stedin. De samenwerking scheelt elektriciteitskabels en graafwerk en helpt (indirect) mogelijk ook tegen netcongestie.

Meer afstemmen, minder graven

Windpark Kroegorspolder gebruikt de betreffende aansluiting al sinds 2007. Met 44 megawatt (MW) aan windturbines was er jarenlang sowieso wat ruimte over op de netaansluiting, die 50 MW aankan.

In februari 2021 sloot Semperpower een accu met een vermogen van 10 MW en een opslagcapaciteit van 10 megawattauur aan op dezelfde netaansluiting. In oktober 2023 volgt ook Shell, met een zonnepark van 71 MW dat gebruikmaakt* van de bestaande aansluiting van Windpark Kroegorspolder. Een directe nieuwsaanleiding lijkt er in april 2024 kortom niet te zijn.

Wel is er nu een nieuw filmpje van netbeheerder Stedin, over het hier toegepaste concept Cable Pooling.


Betere benutting van het bestaande elektriciteitsnet

Niet direct een oplossing tegen netcongestie

Het was altijd gebruikelijk om energieprojecten een eigen aansluiting op het elektriciteitsnet te bieden. Ook in de Kroegorspolder kwam van 2007 tot 2021 uitsluitend de windstroom geleverd door windturbines over de aansluiting van het windpark.

Dat het mogelijk is om meer te doen met één aansluiting op het elektriciteitsnet is geen baanbrekende ontdekking. Thuis hebben we één aansluiting maar tientallen lampen en apparaten met een stekker. Omdat we al die apparaten vrijwel nooit allemaal tegelijk gebruiken, gaat dat vrijwel altijd goed. Gaan we toch een keer de grens over, dan slaat de stop er door.

Wat thuis kan, kan ook op de schaal van wind- en zonneparken. In 2017 takte bij Nijmegen al een zonnepark aan op de netaansluiting van een bestaand windpark en sindsdien is die combinatie vaker toegepast. Op momenten dat het hard waait is het meestal niet óók volop zonnig. In de praktijk levert een wind- en zonnepark met één aansluiting op jaarbasis bijna evenveel elektriciteit als wanneer eenzelfde windpark en eenzelfde zonnepark elk een eigen aansluiting hadden gehad.

Dat laatste betekent helaas ook dat Cable Pooling niet zonder meer een oplossing tegen netcongestie is. Nieuwe zonnepanelen vergroten de piekproductie op zonnige dagen sowieso, of ze nu op een bestaande of een nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet aantakken. Ook de toevoeging van een accu biedt in de strijd tegen netcongestie geen zekerheden.

Het dubbelgebruik van bestaande aansluitingen scheelt echter met zekerheid wel elektriciteitskabels, transformators en inzet van vakmensen. Deze zijn nu elders inzetbaar, en kunnen zo alsnog netcongestie te verhelpen.


*Shell voedt niet het volledige vermogen van de zonnepanelen in op de drievoudig benutte aansluiting. Een deel van de zonnestroom gaat via de – eveneens al bestaande – aansluiting van kunstmestproducent Yara het net op.


Bron: Stedin, Shell, SemperPower / Imagecredit: Shell

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Bas schreef:

    Die kant moeten we inderdaad op!

  2. Will Eisinga schreef:

    Een aansluiting op een Laadstation langs die vierbaans snelweg kan ook. Dat is er nog niet. Zonneparken langs snelwegen aangesloten op Laadstations. Zo van het Zonnepark de accu van de auto in. Dat hoeft het net ook niet op. Bestaat nog Nergens. Op de foto te zien is de vierbaansweg naast het Zonnepark. Maar geen Laadstation te zien.

  3. Arjen Buikema schreef:

    Dit is -de- manier om het net beter te benutten! Pieken van de productie, met name van zonne-energie, veroorzaken file vorming op het net. Batterijen kunnen deze pieken afvangen voordat deze het net opgaan. Bovendien kunnen batterijen de opgeslagen energie van overdag afgeven tijdens de avonduren waardoor deze energie beschikbaar is wanneer het nodig is.
    Kortom, grootschalige opslag van energie, in welke vorm dan ook, is een onmisbare pijler in de energietransitie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.