Racen op waterstof in Assen; 1.000 thuisaccu’s ipv aardgas

Forze VII, via Team Forze

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit:  Op jacht naar ronderecords op waterstof, lithium vervangt aardgas, gestroomlijnde camera’s, hacken voor de circulaire economie en een windprimeur in Noord-Amerika. 

1.Delfts studententeam toont waterstofracer met 270 pk

Studententeam Forze van de TU Delft heeft op het TT circuit van Assen zijn nieuwe raceprototype gepresenteerd. Net als de Eco-Runner uit Delft, die derde werd bij de Shell Eco Marathon, rijdt ook de Forze VII op waterstof. Waar bij de ecomarathon alleen uithoudingsvermogen telt, gaat Team Forze voor echte ronderecords. De auto levert maximaal 270 pk en accelereert binnen 4 seconden naar de 100 kilometer per uur.

2.1.000 thuisaccu’s vervangen samen een aardgascentrale

Energieleverancier AGL Energy plaatst bij 1.000 van zijn klanten in de Australische stad Adelaide een accusysteem met een vermogen van 5 kilowatt. Met de gedistribueerde energieopslag, die AGL op afstand kan besturen, vervangt het concern een centrale gasgenerator van 5 megawatt. In plaats van met aardgas vangt AGL nu pieken in het stroomverbruik op met gebufferde zonnestroom. De thuisaccu’s zullen voor de klanten A$ 3.500 (€ 2.400) kosten. Huishoudens en bedrijven met zonnepanelen verdienen het systeem tegen die prijs binnen 7 jaar terug.

3.Japan legaliseert auto’s zonder spiegels

De zonneracewagen waarmee de Universiteit Twente in de Australische Solar Challengde de tweede plek heeft gepakt, heeft net zoveel luchtweerstand als ‘de buitenspiegel van een Ford Transit’. Dat zegt veel over de uitmuntende aerodynamica van de zonneracer maar ook veel over autospiegels. Autofabrikanten vervangen de spiegels daarom graag voor camerasystemen maar wetgeving stond de eenvoudige efficientiewinst en brandstofbesparing tot nu toe in de weg. Japan legaliseert spiegelloze auto’s nu als eerste, de EU en VS volgen waarschijnlijk snel.

4.Circular Economy Hackathon in Den Haag

Nederland kent vele startups die succesvol aan de weg timmeren met eigen circulaire innovaties. Fintechstartup Eccentrade is zelf niet per se actief in de grondstoffenhandel maar organiseert wel een hackathon om de circulaire economie aan te jagen. Samen met de Gemeente Den Haag brengt Eccentrade in het weekend van 2 september data analisten, programmeurs, ontwerpers en milieuexperts bij elkaar. In kleine teams brainstormen zij over concepten die materiaalkringlopen sluiten én financieel haalbaar zijn. Aanmelden kan via Eccentrade Labs.

5.Raar maar waar; windenergieprimeur in Verenigde Staten

Voor de kust bij Rhode Island verrijst een zeewindpark van 30 megawatt. Normaliter klimmen we niet in de pen voor een windproject met zo’n bescheiden vermogen; ten noorden van de Wadden draait al ruim 400 megawatt aan turbines en bij Zeeland en Noord-Holland staat 3.500 megawatt in de planning. Toch valt het Block Island windpark op: Het is het allereerste zeewindpark in de Verenigde Staten. Ondanks de offshore primeur loopt de VS met windenergie in het algemeen zeker niet achter. Op land draaide eind 2015 al 74.500 megawatt aan windmolens.

Imagecredit: Team Forze

Dit vind je misschien ook leuk...