Vrijwillige vleestax voor duurzamere, diervriendelijke veehouderij

Dat vleeseters hufters zijn bleek gelukkig een ideetje van Diederik Stapel. Dat vleesfans in de regel een grotere impact op het milieu hebben dan vegetariërs en veganisten staat echter buiten kijf. Met het plantaardige voedsel dat onze koeien omzetten in heerlijke biefstukjes had een veelvoud aan vegetariërs de buik goed rond kunnen eten. Met alle productie is energie en klimaatimpact gemoeid, en met de productie van dooie dieren nu eenmaal veel meer dan met die van dooie planten.

Vlees is lekker, ook tegen een reëlere prijs

Het schijnbare verschil in productiekosten en milieubelasting uit zich echter nauwelijks in de kostprijs.  Op goede dagen koop je een kilo kip of varken voor de prijs van anderhalve bloemkool. Is de vleesindustrie daadwerkelijk zoveel efficiënter dan de akkerbouwers? Of zit hier toch iets scheef?

Van de boeren, die dagelijks met de beesten werken, hoor je vaak dat ze niets liever willen dan de dieren beter behandelen. Aan de andere kant komt uit verschillende onderzoeken naar voren dat burgers best bereid zijn meer te betalen voor goed vlees. Dezelfde burgers kiezen in de rol van consument echter toch het liefst veel voor weinig.

Krassen bij de kassa

Een logische oplossing voor deze patstelling lijkt een extra belasting op vlees, dat blijkt politiek vooralsnog echter niet haalbaar. Een ideetje van Co Verdaas (de inmiddels reeds gebonjourde Staatssecretaris van Landbouw) is mogelijk wel uitvoerbaar. Hij stelde een ‘vrijwillige’ vleestax voor; op elke verpakking verplicht een krasfolie en daarmee de keuze tussen de normale of een verhoogde prijs.

De duurzame bedoelingen van Verdaas kwamen natuurlijk niet meer echt over toen uitkwam dat de beste man in zijn vorige aanstelling dagelijks net ff wat meer kilometers maakte dan was afgesproken. De vrijwillige vleestax is echter zeker het overwegen waard, ook nu de VVD er niets van wil weten. Supermarkten en boeren kunnen dit prima zelf organiseren.

Meer info: Trouw
Image credit: JMOConnor @ sxc.hu 

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ivo schreef:

    Men is mijn inziens wel bereid om meer te betalen, maar als er toch nog die heeeel veel goedkopere variant naast ligt is er ineens een keuze te maken. Als die keuze er niet meer is en vlees gewoon duurder wordt door inderdaad bijvoorbeeld een belasting zou er denk ik weinig protest zijn. Vrijwillig meer betalen in een supermarkt nota bene lijkt me erg onwaarschijnlijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.