China in één jaar iedereen voorbij met offshore wind: 17 gigawatt

Goldwind

De Chinese overheid heeft bekend gemaakt dat het land in 2021 een record van 16,9 gigawatt aan nieuwe offshore windturbines heeft geïnstalleerd. Het totaal geïnstalleerd vermogen op zee groeide daarmee met 171% in China.

Ongekend tempo

China was al jaren de grootste in waterkracht en wind- en zonneparken op land. En natuurlijk ook in kolencentrales.

Wat betreft windparken op zee moest het tot vorig jaar het Verenigd Koninkrijk nog voor zich dulden. In 2021 heeft China meer dan anderhalf keer zoveel offshore windparken bijgebouwd als de Britten in alle jaren tot 2020 hadden geïnstalleerd.

In december vorig jaar leverde China nog een mooie eindsprint door liefst 3,1 gigawatt aan turbines op het net aan te sluiten. De nieuwbouwproductie van alleen deze maand was al genoeg om het Nederlandse totaal aan offshore windvermogen voorbij te streven. Van de wereldwijd in totaal 54 gigawatt aan offshore wind staat nu de helft in Chinese wateren.


Serieuze impact op kolenstroom

Als de nieuwe windparken op zee in China net als recente projecten in Europa een capaciteitsfactor van 50% naderen dan vervangt 1 gigawatt aan offshore wind ongeveer de productie van 1 gigawatt aan kolencentrales in China. Het land bouwde de afgelopen jaren zoveel nieuwe kolencentrales dat de individuele centrales gemiddeld sterk onderbenut zijn, eveneens met een capaciteitsfactor rond de 50%.

Als China het groeitempo op zee kan aanhouden de komende jaren dan zal de benutting van Chinese kolencentrales er zeker niet op voorruitgaan.


Bron: OffshoreWIND / Imagecredit: Goldwind

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.