Canned Hunting: Fokken voor het jachttoerisme

In een gesprek over de mogelijke legalisatie van de handel in neushoorn-hoorns werd ik herinnerd aan een documentaire van Louis Theroux. In een mooie film liet hij de rare praktijken zien die zijn onstaan rondom de jacht op ‘big game’ in Afrika. Onverwacht staat de docu in zijn geheel op Youtube.

‘Duurzaam jagen’ met nieuwe aanplant van groot wild

Rondom de jacht op grote beesten is in Zuid-Afrika een hele industrie ontstaan; om wat voor reden dan ook zijn er mensen die maar wat graag een leeuw of een antilope doodschieten. Dat kun je verafschuwen, dat kun je verbieden maar dat helpt helaas weinig.

Net zoals met de neushoorns geldt ook hier: Als je weet dat je het toch gebeurt en zal blijven gebeuren kun je wellicht beter proberen te reguleren en er aan te verdienen. Dat laatste lukt de Afrikanen uitstekend, in omheinde reservaten worden gekweekte leeuwen, zebra’s, neushoorns en allerlei ander wild uitgezet puur voor de jacht.

Grof betalen voor zelfgeschoten dooie dieren

Voor een raak schot vangen de wildebeestenboeren duizenden euro’s en er zijn genoeg mensen (vooral Amerikanen) die dat er maar wat graag voor over hebben. Zoveel dat het voor grote groepen mensen een broodwinning geworden is. Voor nog meer mensen is de jacht een bron van voeding; jagers zijn doorgaans slechts geïnteresseerd in de kop en de vacht – het vlees is voor de lokale bevolking.

Al met al een vreemd fenomeen maar wel met vele goede kanten: Rednecks mogen schieten wat ze willen zolang ze genoeg centen meebrengen. De jachtindustrie is een prima bron van inkomsten en dus zelfs ook van voedsel en zonder de fokkerij waren vele beesten misschien reeds lang uitgeroeid. Het ziet er voor ons kiloknallerconsumerende Nederlanders wellicht wat ongemakkelijk uit maar eigenlijk zijn er enkel en alleen winnaars. Of zien we wat over het hoofd?

ImageCredit: malko @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...