Sahara Forest Project: Woestijn-groenten uit zeewater

Het oliestaatje Qatar staat niet bekend om zijn goede komkommers. Toch zijn de Arabieren gek op deze groente, ze zouden hem dan ook graag lokaal verbouwen. Met kassen direct aan de Perzische Golf lijkt dat vreemd genoeg prima mogelijk.

Zout water, zonlicht en droog woestijnzand

Het schiereiland Qatar heeft van oorsprong weinig vruchtbare landbouwgrond. Wel is er ruim voldoende zeewater, zand, zon en, ook niet onbelangrijk, geld. Het Sahara Forest Project gaat uit van deze factoren en creëert een geheel nieuw eco-systeem.

De basis van het concept is een broeikas. Deze dient niet zo als bij ons voor het vasthouden van warmte maar zorgt wel voor een controleerbaar, vruchtbaar binnenklimaat. Met een evaporatiekoeler van karton wordt zeewater verdampt waardoor de lucht in de kas veel vochtiger en koeler is dan de buitenlucht. De waterdamp condenseert aan het dak van de kas, de druppels worden opgevangen en gebruikt voor beregening van de komkommers.

Concentrated solar power en PV panelen zorgen voor verdere energie-input en maken het complex nagenoeg zelfvoorzienend. Door vele synergiën slim aan elkaar te knopen creëert het Sahara Forest Project waardevolle productstromen uit nagenoeg niets. Dit moet haast wel een succesje worden.

Meer info: Sahara Forest Project
ImageCredit: Gergerger7 @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.