Hoezo oostwest? Pleur zonnepanelen gewoon plat op de grond

Erthos

Als je in Nederland de maximale opbrengst met zonnepanelen wil halen dan plaats je ze pal op het zuiden, onder een hoek van 35 graden. Naarmate de prijs daalde en het geïnstalleerd vermogen steeg, schoven maximaal en optimaal uit elkaar. 

Beperkt ruimtebeslag

Inmiddels zullen veel kenners adviseren om zonnepanelen richting het oosten en/of westen te draaien, en onder een flauwere hoek te plaatsen.

Midden in de zomer in de middag leveren de panelen dan wat minder zonnestroom dan als ze ouderwets pal op het zuiden zouden staan, maar over de rest van de dag en het jaar matched de productie beter met je eigen elektriciteitsverbruik. En die pieken in de zomer passen soms toch al niet meer op het net. Dan is er al zonnestroom genoeg.


De kunst van het weglaten

De Amerikaanse startup Erthos gaat nog een flinke stap verder. Het laat het idee van panelen onder een hoek helemaal los. Door panelen zij aan zij vlak op de grond te plaatsen, optimaliseert Erthos het geïnstalleerd vermogen per locatie. Deze opmerkelijke manier van zonneparken bouwen scheelt een hoop staal om de panelen schuin te monteren, en vereist ook geen fundering. En installeren gaat sneller, met minder mankracht.

Erthos, opgericht in 2019, haalde deze week $17,5 mln groeigeld op bij de Amerikaanse Capricorn Investment Group (Series B, voor de liefhebbers). “We zien in Erthos eenvoud, snelheid tot productie en een enorm vermogen om verandering teweeg te brengen”, zegt Ion Yadigaroglu, partner bij Capricorn. “Daarnaast zorgen dalende moduleprijzen, stijgende staalprijzen en meerdere uitdagingen in de toeleveringsketen voor momentum voor Erthos.”


Misschien ooit ook voor Nederland, misschien sneller dan ik denk

Omdat de vlakliggende panelen minder snel schoonspoelen bij regen dan aflopend geplaatste panelen moet een poetsrobot elke nacht wel een rondje maken, maar ook dat gaat eenvoudig over de glasvlakte. Al met al is de bouw van zonneparken zo goedkoper dan bij vaste schuine opstellingen of zonvolgende installaties, en dat weegt volgens de startup ruimschoots op tegen de verminderde de opbrengst door de suboptimale plaatsing.

In landen waar de zon grote delen van het jaar hoog aan de hemel staat kan ik mij de waarde van Erthos goed voorstellen. En veel valt er niet te pattenteren aan dit concept, dus misschien kunnen Spanje, Portugal en Italië nog dit jaar veel (Russisch) aardgas in de elektriciteitsproductie besparen door voor deze opstelling te kiezen en versneld zonneprojecten te realiseren.

Voordat dit in Nederland een goed idee is, moet de prijs van zonnepanelen nog wel verder omlaag. En vermoedelijk gaat dat gebeuren. De prijs van panelen gaat al jaren omlaag. Wie pakt de handschoen op om vast een pilot doen en te leren of en hoe deze vlakke opstelling in een regenachtig land met soms hagel, soms sneeuw en soms herfstbladeren het beste werkt?


Bron: Erthos / Imagecredit: Erthos

Dit vind je misschien ook leuk...