RyanAir bespaart brandstof met uitgekiend tankbeleid

In KRO Reporter vandaag een reportage over Ryanair. Piloten bij de Ierse luchtvaartmaatschappij vrezen voor ongelukken door het strakke tankbeleid van Ryanair. Natuurlijk gaat veiligheid voor alles maar vanuit milieuoogpunt is het beleid zo gek nog niet.

Duurzaam vliegen zonder loze ballast

Luchtvervoer is duur en energie-intensief. Voor het transport van verse vruchten en andere bederfelijke waar zijn er soms weinig alternatieven. Voor brandstoffen zijn die er wel, kerosine heen en weer vliegen is inefficiënt. Dat gaat veel beter per bulkcarrier.

Ryanair probeert brandstof en geld te besparen door zo min mogelijk overbodige massa te tanken. Dat passagiers daarbij onnodig gevaar lopen klinkt onwaarschijnlijk. Dergelijke risico’s kunnen ook voor Ryanair onmogelijk opwegen tegen de besparingen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Top van een ijsberg of opgeblazen verhaal?

De uitzending kaart mogelijk ernstige problemen aan. Toch is het verhaal met enkele anonieme piloten knap eenzijdig en met de focus op één incident (waarbij wél extra getankt was) ook ietwat dun. In de nieuwsberichten tot nu toe geen wederhoor vanuit Ryanair (de woordvoerders waren weg met de feestdagen). Waren die er wel geweest dan was het verhaal misschien wel omgeturnd tot een positieve duurzaamheidsclaim. Ook onterecht natuurlijk.

De wettelijke marge van 30 minuten ongeplande extra vliegtijd lijkt een aardig optimum van besparingen en veiligheid. Zeker op de korte trajecten die Ryanair vliegt. De tijd zal leren of de klokkenluiders terecht aan de bel trokken of dat Reporter onze geliefde budgetmaatschappij onterecht zwart heeft gemaakt.

Bron: NRC
ImageCredit: yenhoon @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 01 nov 2013

    […] wattisduurzaam. (2012, december 28). RyanAir bespaart brandstof met uitgekiend tankbeleid. Opgeroepen op oktober 25, 2013, van wattisduurzaam.nl: https://www.wattisduurzaam.nl/ryanair-bespaart-brandstof-met-uitgekiend-tankbeleid/ […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.