Raad van State staat bouw windpark toe op basis regionale normen

Clément Rémond, via Unsplash Public Domain

De bouw van een windpark in Delfzijl kan doorgaan. De Raad van State is akkoord met de normen inzake geluid, slagschaduw en veiligheid die de gemeente Eemsdelta en de provincie Groningen voor het project hebben vastgesteld. 

In afwachting van nieuwe landelijke windparknormen

In juni 2021 oordeelde de Raad van State (RvS) dat de tot dan toe gebruikelijke wijze om de bouw van windparken te vergunnen juridisch niet meer houdbaar was. Dit naar aanleiding van het Nevele-arrest van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg van juni 2020.

Op grond van de Europese richtlijn voor Strategische Milieubeoordeling moeten Europese lidstaten windturbinenormen vaststellen aan de hand van een milieubeoordeling. In Nederland was dit, net als in onder andere België, ten onrechte nagelaten. De uitspraak betekende niet dat er – in afwachting van een landelijke norm –  geen nieuwe windparken meer toelaatbaar zijn. Een gemeenteraad mag in een bestemmingsplan eigen normen stellen.

Deze route heeft de gemeente Eemsdelta nu als eerste succesvol bewandeld. Naar het oordeel van de RvS heeft de gemeente actuele en deugdelijke normen opgesteld, die op de lokale situatie zijn toegesneden. Daarmee kan de uitbreiding van het windpark Delfzijl Zuid met 16 nieuwe windturbines doorgaan. Dit windpark mag volgens de regionale normen beperkt geluid (47 dB Lden, 41 Lnight) en minimale slagschaduw (minder dan 2 uur per jaar) veroorzaken voor omwonenden.

In afwachting van de nieuwe landelijke milieubeoordeling zijn voor meerdere windprojecten – die sinds juni 2021 stilgevallen zijn – regionale normen opgesteld. De hoop is dat ook de ontwikkeling van deze projecten binnenkort door kan gaan.

Hieronder de toelichting van de Raad van State op de uitspraak van 30 juni 2021.


Bron: Raad van State / Imagecredit: Clément Rémond, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Will Eisinga schreef:

    Wat is de Kavelhuur of de afdracht van de Winst aan de Gemeente. Hoeveel levert het op voor de Gemeente. Kavelhuur moet hier ook 50 miljoen per jaar zijn voor de Gemeente. Over een periode van 30 jaar levert dat dan 1500 miljoen Euro op voor de inwoners van Eemsdelta. Relevant door je verhaal over Kavelhuur Wind op Zee. 50 miljoen opbrengst per kavel. Opbrengst 3800 miljoen Euro voor de Overheid. Wind op Land moet ook Kavelhuur opbrengen voor de Regio.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.