Zo pak je voedselverspilling in de horeca aan

Charlotte Karlsen, via Unsplash Public Domain

We kunnen er niet omheen. Voedselverspilling is een groot maatschappelijk probleem. Vooral de horeca is een ster in het verspillen van voedsel. Ruim 14% van de totale voedselverspilling wordt veroorzaakt door de horeca.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met GastroDeals.

Dat zijn omgerekend 83 miljoen borden met eten en meer dan 55.000 ton voedsel dat in de prullenbak belandt. Dat kan en moet anders. Met deze praktische tips van GastroDeals kunt u als ondernemer direct aan de slag.

Verklein de menukaart

Een propvolle menukaart, daar wordt niemand blij van. Te veel keuze roept doorgaans angst en stress op. Hoe groter de menukaart, hoe groter de keuzestress. Bovendien vraagt een zeer uitgebreide menukaart om veel verschillende ingrediënten. Je voelt hem al aankomen: vaak liggen ingrediënten te wachten totdat dat ene gerecht eindelijk besteld wordt. Bij pech belanden ze ongebruikt in de prullenbak. Doodzonde. Zorg dus voor een synergie tussen gerechten zodat ieder ingrediënt maximaal gebruikt kan worden. Beperk de menukaart tot zes voor- en hoofdgerechten en vijf nagerechten. Dat is meer dan genoeg keuze en legt bovendien minder druk op de keukenbrigade. Bovendien scheelt het bij het inkopen van de benodigde ingrediënten en voedingswaren.

Kleinere porties en beperk het aantal bijgerechten

Het verkleinen van de porties klinkt best spannend. Geen zorgen, grote kans dat uw gasten het niet eens doorhebben. Serveer bijvoorbeeld kleinere porties vlees en vis en juist méér groenten. Optisch gezien kunnen gerechten hierdoor zelfs groter lijken. Het minderen met vlees is bovendien een populaire maatschappelijke trend die steeds meer aanhangers kent. Ook thuis laten mensen vlees vaker staan en kiezen zij voor plantaardige alternatieven. Wie het helemaal goed wil doen biedt halve en hele porties aan op de kaart. Ideaal voor gasten die ‘op de lijn letten’ of geen grote trek hebben. Bovendien scheelt het in de verspilling.

En dan de bijgerechten. Hoe aantrekkelijk het ook is om tafels bomvol met schaaltjes groenten, garnituur en friet te zetten, uw gasten komen voor het hoofdgerecht. De bijgerechten zijn bijzaak. Verspilling is eenvoudig tegen te gaan door het aantal bijgerechten te beperken. Geef aan dat het bestellen van extra bijgerechten mogelijk is tegen een kleine meerprijs. Uw gasten kiezen dan bewust voor extra eten dat zij hoogstwaarschijnlijk ook zullen opeten.

Koop lokaal in

Veel inkopen bij de groothandel lijkt misschien slim maar heb je écht 40 courgettes nodig omdat die actieprijs zo aantrekkelijk is? Grote kans dat een flink deel van die courgettes ongebruikt de prullenbak in gaan. Het is veel slimmer om wat vaker lokaal in te kopen. Zijn de wortels op? Loop dan even snel bij de lokale landwinkel naar binnen of maak afspraken met boeren in de regio. Door lokaal  in te kopen, kunnen kwaliteitsproducten met een beperkte houdbaarheid vaker vers ingekocht worden. Verse producten zijn niet alleen smaakvoller, ze bederven ook minder snel. Zo pakt u verspilling tijdens het inkopen slim aan.

Imagecredit: Charlotte Karlsen, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.