Oliebedrijf helpt ontdooien van permafrost in Alaska te voorkomen

Sophia Simoes, via Unsplash Public Domain

Ook in Alaska lopen de temperaturen langzaam op door klimaatverandering. Bevroren grond en meren boden voorheen een stabiele ondergrond voor grote delen van het jaar. Nu kunnen ontwikkelaars daar helaas niet meer van op aan.

Actief bevriezen van de grond

Oliebedrijf ConocoPhillips ontwikkelt in Alaska een nieuw winningsproject voor de productie van 160,000 vaten olie per dag en heeft daarbij te dealen met de ontdooiende permafrost, schrijft The Guardian.

Om te voorkomen dat boorinstallaties of de kranen die de installaties opbouwen wegzakken in de niet meer betrouwbare permafrost, brengt ConocoPhillips koelleidingen aan in de grond om deze actief bevroren te houden. Zo is het oliebedrijf toch verzekerd van een stabiele ondergrond voor zijn oliewinning. Actief bevriezen van de grond is overigens niet innovatief, boorbedrijven passen de technologie al decennia toe. Het is dankzij klimaatverandering alleen vaker nodig.


Ook voor transport op ijsmeren en permafrost steeds beter timen

Klimaatverandering is niet alleen hinderlijk op de boorlocatie zelf, ook hoofdwegen, tijdelijke bouwwegen en later de pijpleidingen zijn gefundeerd op grond waarvan onzeker is of het nog als permafrost kwalificeert. Om boorbedrijven te helpen deze infrastructuur toch veilig te kunnen realiseren en exploiteren hebben bedrijven als BeadedStream er hun business van gemaakt om de staat van de permafrost te meten en te voorspellen.

Bevriezen van grond is ook in gebieden waar de bodem normaal nooit bevriest een bewezen oplossing om bouwen van tunnels en ander constructies te vereenvoudigen. Bij bouwprojecten gaat het vrijwel altijd om tijdelijke grondbevriezing. Aanbrengen van koelinstallaties kan ook helpen om te voorkomen dat verontreiniging in de grond zich verspreiden met het grondwater. Dan heeft het een meer permanent karakter. Na de kernramp bij Fukushima is een ondergrondse muur rond de kerncentrale gecreëerd door de grond lokaal te bevriezen tijdens het opschonen van het gebied rond de centrale.

Bevriezen en bevroren houden van grond is niet goedkoop en energie-intensief. Als grond bevroren moet worden gedurende de jarenlange exploitatie van een olieveld of oliepijplijn dan is het vermoedelijk goedkoper en sowieso duurzamer om diezelfde vaten olie elders te winnen. Er is wereldwijd nog zat, en de marktprijzen zijn nog altijd laag.


Bron: Guardian / Imagecredit: Sophia Simoes, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Leon Nelen schreef:

    Verkeerde titel. Het met koelinstallaties bevroren houden van grond kost energie en het zeer plaatselijk bevroren houden van de ondergrond leidt juist tot het sneller ontdooien van de permafrost elders.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.