Grootste zonnepark Duitsland levert al in 2020 subsidievrij 180 MW

Andreas Gücklhorn, via Unsplash Public Domain

Het Duitse energiebedrijf EnBW start begin volgend jaar met de realisatie van het zonnepark. Als de bouw volgens planning verloopt, levert het project voor het eind van 2020 180 megawatt (MW) aan het Duitse net. Zonder subsidie!

Eerder subsidievrij dan offshore wind

Het grootste zonnepark van Duitsland komt op fietsafstand van Berlijn en beslaat 164 hectare. Met 465.000 zonnepanelen levert het jaarlijks genoeg stroom om het verbruik van 50.000 huishoudens te dekken.

Bijzonderder dan de omvang is dat EnBW het project zonder subsidie realiseert. Het energiebedrijf begrijpt dat zonnepanelen vooral overdag elektriciteit leveren en dat stroomverbruikers vooral overdag stroomverbruiken. De aanhoudende prijsdaling voor zonnepanelen maakt dat EnBW het nu aandurft een project van deze omvang zonder subsidie te exploiteren. Dat betekent vermoedelijk dat de kostprijs van elektriciteit uit dit project ruim onder de € 0,05 per kilowattuur ligt.

In 2017 was het ook EnBW dat ’s werelds eerste subsidievrije offshore windpark aanbood. Dat project is echter pas in 2025 operationeel. Omdat dit zonnepark al in 2020 in bedrijf komt, is zonnestroom nog eerder subsidievrij dan offshore wind.


Dit maakt de chaos bij de netbeheerder zeker niet kleiner

Arme Tennet, Alliander en Enexis

Netbeheerders hebben moeite de energietransitie bij te benen. Met name op de onvoorspelbaarheid van zonneparken krijgt de netbeheerder – die projecten binnen wettelijke moet aansluiten – maar geen vat.

Als zonneparken met subsidie al onvoorspelbaar zijn, zijn ze zonder subsidie nóg onvoorspelbaarder. Berlijn heeft niet of nauwelijks meer zonuren dan Nederland en de Duitse elektriciteitsmarkt is gekoppeld aan de Nederlandse markt. Alleen de hogere grondprijs kan voorkomen dat ook in Nederland op korte termijn subsidievrije zonneparken ontwikkeld worden.

Dat gezegd: Op een reeds aangekocht stuk grond dat door stikstofcrisis ongeschikt blijkt voor de origineel beoogde bestemming is natuurlijk zo een zonnepark gebouwd. Ook zonder subsidie kan dat de derving door stikstofbeperkingen goeddeels compenseren. Niet over 5 jaar opnieuw claimen dat jullie dit niet zagen aankomen, netbeheerders. 😉

Imagecredit: Andreas Gücklhorn, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...